![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce pobrac dane z dwóch tabel. Pierwsza to pytania, a następna to odpowiedzi do tych pytan. I nie wiem jak sie do tego zabrac.
![]() Pierwsza mozliwość: -W pętli wyświetlającej pytania dać zapytanie pobierające odpowiedzi dla aktualnego pytania. Druga mozliwosc: -Wczytac odpowiedzi do tablicy i pozniej w peli z pytaniami porownywac. Trzecia: ? Pierwsza odpada, bo w szablonie nie dam przeciez zapytania. Druga chyba tez odpada, bo tablica bedzie miała baardzo dużą wielkość, gdyż nie wiemy ile tych odpowiedzi bedzie. Jakies sugestie? BTW. Uzywam propela jezeli to do czegos sie przyda ![]() Ten post edytował menic 16.01.2007, 19:19:45 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A pokaż ten kawałek kodu, w którym wyświetlasz pytania.
Bo jak dla mnie nie powinno być problemem złożenie zapytania w momencie wyświetlania pytania. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemem jest wtedy kiedy chce sie oddzielic w jak najwiekszym stopniu logike model od widoku
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No się domyślam, że nie łączysz php z html'em skoro mówisz o szablonach.
Nie wiem jak to jest w propel'u ( nawet nie wiem co to jest ) ale w przypadku Smartów nigdy nie napotkałem takiego problemu. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Nie wierze, ze nikt nie ma pomysłu :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A dlaczego nie możesz stworzyć tablicy w momencie tworzenia tablicy z pytaniami
![]() Przecież możesz ją tak skonstruować, że nie będzie potrzebne porównywanie, tylko odpowiednio skonstruowane pętle w szablonie. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Tak skonstruowac czyli jak?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I tak dalej. Potem dwie pętle w szablonie i masz obsłużone wyświetlanie pytań i odpowiedzi. W smartach tak robiłem ... może nie jest to "profi" ale działa. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twój problem, ale czemu nie połączysz tego wszystkiego w jedno zapytanie z joinem? Wykonywanie pytań w pętli to IMHO zły pomysł bo przecież powoduje to nadmierną i niepotrzebną ilość zapytań.
|
|
|
![]()
|
|
IMO nie da sie tego zrobić jednym zapytaniem z join'em i jedną petlą. Najrozdądniejszym rozwiązaniem, jest wlasnie przygotowanie odpowiedniej tablicy z danymi.
@Cienki1980: Propel to jest system obsługi sql (ORM). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@menic : acham ... pierwsze słysze o propelu .. ale ja się nie znam ...
Taki układ tablicy pomoże Ci w rozwiązaniu problemu ![]() -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli jest 1 pytanie-> 1 odpowiedź to 1 zapytanie wystarczy w zupełności.
Jeśli natomiast 1 pytaniu odpowiada kilka odpowiedzi to sprawa jest trochę bardziej złożona i będą potrzebne 2 zapytania. Ja akurat mam odpowiednie klasy, które ułatwiają mi odczytywanie takich zapytań. W skrócie u mnie wygląda to tak: -> 1 zapytanie w celu odczytania wszystkich pytań, które potrzebujesz -> 2 zapytanie, które odczytuje właściwe odpowiedzi. Wczoraj robiłem podobny odczyt dla produtków, które mają pewne własności (typu nazwa cena itp) oraz dodatkowe cechy -> np. kolor itp - każdy produkt może mieć różne cechy i różną ich liczbę. U mnie wyglądało to mniej więcej tak
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:00 |