![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak w temacie jak zrobic wyswietlanie zalogowanych uzytkownikow na stronie. tak jak jest to zrobione tu na forum.
i drugie pytanie jak zrobic zeby pokazywalo na poszczegolnych stronach jaki uzytkownik jest na poszczegolnej stronie to rowniez jest tu na forum. z gory dziekuje i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zapisuj do bazy sesje poszczegolnych userów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak tez myslalem zeby dac tabele np log i ustawiac ja na 1 jezeli jest zalogowany i 0 jezeli jest niezalogowany.
ale jak sprawdzac czy user sie juz wylogowal? i co jezeli user nie zamknie przegladarki tylko jedna karte to wtedy sesja jest ciagle aktywna |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki zarys:
Teraz pozostaje Select userow, dla ktorych czas ostatniego przebywania nie jest dluzszy niz 5 minut. Mam nadzieje, ze jasno wyjasnilem moja wizje. |
|
|
![]()
|
|
nie kumam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) wrzucic czas do sesji?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) a jak uzytkownika odcczytam??
mozna jasniej Ten post edytował skowron-line 14.01.2007, 23:18:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawka u gory. Nie umiem tego ujac prostymi slowami, ale postaram sie: - User wchodzi pierwszy raz, loguje sie - zapisujemy do sesji czas, kiedy zalogowal sie (format 22-12-2007 11:11:11). Zapisujemy te date do bazy w polu odpowiedzialnym za ostatnie logowanie. - User buszuje po stronce, skrypt sprawdza, czy jego czas ostatniego logowania jest aktualny, by wyswietlic go na liscie zalogowanych userow. Ustalamy, ze mianem zalogowanego, okreslamy usera, ktory byl aktywny w ciagu ostatnich 5 minut. Zeby to zrobic, musimy sprawdzic jego czas ostatniego logowania (od aktualnego czasu, odjac czas logowania usera). Jesli roznica w minutach bedzie wieksza niz ustalone 5 minut, aktualizujemy czas i zapisujemy go do bazy. No usera odczytasz z id zapisanego chocby z sesji. Ten post edytował ferr 14.01.2007, 23:44:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie ja robie tak.
User loguje się. Dodajesz date z dokładną godziną logowania w bazie przy danym userze. I rzy każdym przejściu na inną stronę w twoim serwisie Następnie skrypt sprawdzający czy od ostatniego logowania upłynęło np 5 min.
Ja to mam w ramce która się odświerza co 30s. Czyli co 30 s. skrypt (ten powyżej tylko rozszerzony o baze użytkowników) sprzawdza i wyświetla zalogowanych userów. P.S . Jest późno więc mogą być literówki. Ten post edytował gebp 15.01.2007, 00:21:45 |
|
|
![]()
|
|
ferr i gebp dzieki za objasnienie teraz napewno to napisze i bedzie smigac jak jak ta lala
jeszcze raz dzieki i peace |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:12 |