![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem taki skrypt do łączenia się z bazą postgrees, prosty ponieważ dopiero się uczę:
Niestety nie wiem, jak potem korzystać z tej klasy ![]() Mam plik "zawartosc.php" W którym includuję plik klasy, próbuję nawiązać połączenie z bazą za pomocą klasy i dodać jakiś rekord, wiem, że samo łączenie powinno wyglądać tak:
niestety nie wiem jak się "dobrac" do $query, $result oraz pg_close(); Czy mógłby mi ktoś pomóc i napisac jak będzie wyglądało takie kompletne połączenie? Ten post edytował mysql_php 14.01.2007, 09:10:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuję,
Teraz robię tak jak poniżej ale baza zwraca mi błąd ![]() Robię tak:
Niestety pojawia się komunikat:
linia 15 to linia gdzie jest instert do bazy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przypatrz się uważnie i znajdź błąd
Doczytaj jak się stosuje nazwy metod i właściwości klasy w kontekście obiektowym. Ten post edytował Cysiaczek 14.01.2007, 09:51:49 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, błędem było używanie znaków dolara po ->
dzięki za wymuszenie znalezienia błędu ![]() Wydaje mi się, że już wszystrko poprawiłem a tutaj kolejny błąd ![]()
Czyli teraz okazuje się, że coś nie tak zrobiłem samą klasę ![]() PRoszę o pomoc bo już nei wiem gdzie może byc błąd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A spróbuj zrobić tak, że db zwraca Ci wartość ( ID połączenia do bazy ) i potem podawaj ją do metody query.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usun @ sprzed pg_connect(), oraz dla celow testowych zmien funkcje query na:
Ten post edytował ikioloak 14.01.2007, 10:19:01 |
|
|
![]()
|
|
sorry ale nie zabardzo rozumiem...
jak to podawać w query db? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potem w pliku:
Pisałem na szybko i jest wcześnie rano więc mogą być niedoskonałości ... chodzi mi o sam koncept. PS. piszesz takie coś
a w pokazanym kodzie klasy nie masz metody result(); -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem klasę wedug zalecen:
Pozostawiłem jedynie @ przed pg_connect bo po jej usunięciu pojkawiało się jescze więcej błędów ![]() Teraz mam komunikat taki:
Linia 17 w mojej klasie to:
|
|
|
![]()
|
|
No skoro po usunięciu @ przed pg_connect pokazuje się więcej błędów to znaczy, że nie jest poprawne przeprowadzone połączenie do bazy.
I to samo wynika z błędu cytowanego przez Ciebie. Pokaż jakie błędy pokazują się jak usuniesz @ sprzed pg_connect. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Ok, to podsumowując:
klasy uzywam takiej:
W pliku używam jej tak:
Po próbie dodanie jakieś rekordu, mam komunikat:
Już nie wiem co jest źle ![]() |
|
|
![]()
|
|
To Ci nic nie mówi ![]() Nie możesz połączyć się z serwerem postgre ... Skoro nie ma połączenia, nie ma możliwości wykonania poprawnie zapytania. -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:46 |