![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dwie tabele, jedna z newsami, druga z artykułami. Wyświetlam newsy razem z artykułami posortowane wg. daty, to mi działa bez zarzutów. Chcę teraz zrobić listę miesięcy i przy miesiącach umieścić ile w danym miesiącu zostało dodanych artykułów i newsów (razem je licząc) listopad(5) październik(2) Te tabele się troche różnią, ale z tym sobie poradziłem, niestety to nie chce mi wyjść.
W zapytaniu powyżej wyświetla mi prawidłowo miesiące (bez powtórzeń), ale nie jestem wstanie uzyskać sumy
Tutaj uzyskuje miesiące z liczbą wpisów, jednak miesiace powtarzają się. Nie mam już pomysłów jakby to zrobić ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie działa jakbym chciał, daje rezultat taki sam jak ten drugi kod, który przedstawiłem
![]() Jeszcze jakieś pomysły? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz tabelę 'miesiace' i zastosuj zapytanie:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Już prawie dobrze
![]() Poprawiłem trosze, bo nie działało, ale teraz wyświetla mi wszystkie miesiące (ale myśle że to jeszcze nie problem) tylko że do listopada zlicza 12 wpisów a jest łącznie 5.
Proszę jeszcze o pomoc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli utworzyłeś tabelę 'miesiace' o jednym polu id, którego wartością jest numer miesiąca, to grupowanie wg miesiace.id:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
To i tak nic nie daje
![]() Jak zmieniłem LEFT JOIN na RIGHT to wyświetla tylko miesiące w których są wpisy Zrzuty tabel zamieściłem na http://phpfi.com/188185 Ten post edytował yaro 26.12.2006, 20:18:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Norbas
Działa jak należy ![]() Jednak proponuje jeszcze zmiane na RIGHT JOIN
Wielkie dzięki raz jeszcze -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:58 |