![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś na forum ostatnio widziałem posta dotyczącego pobierania czasu generowania strony. Problem dotyczył innych wartości przy odświeżaniu, tzn ten sam skrypt za każdym razem (z wykorzystaniem microtime() ) wskazywał inny czas. Nie mogę znaleźć tego postu. Jeśli ktoś byłby tak miły i mógłby go wskazać ewentualnie podsunąć pomysł na rozwiązanie problemu będę wdzięczny.
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym to zrobił tak:
o to chodzi? Dokładnie tak robie tylko, że wynik zaokrąglam do 5 miejsc po przecinku. Ale odśwież sobie stronę prę razy to zobaczysz, że za każdym razem jest inny czas. Zastanawiam się czym to jest spowodowane? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czas wykonywania skryptow zalezy chyba od procesora serwera... jezeli jest on bardzo obciążony to wykonuje operacje wolniej, a jezeli nie jest obciążony to wykonuje je szybciej...
to jeszcze zalezy od ilosci operacji zawartych w skrypcie. ale róznice są okiem człowieka niezauważalne. |
|
|
![]()
|
|
czas wykonywania skryptow zalezy chyba od procesora serwera... jezeli jest on bardzo obciążony to wykonuje operacje wolniej, a jezeli nie jest obciążony to wykonuje je szybciej... to jeszcze zalezy od ilosci operacji zawartych w skrypcie. ale róznice są okiem człowieka niezauważalne. Napisałem prosty skrypt. Pobiera i wyświetla czas generowania skryptu i nic więcej. Odpalam na localhost i odświeżam strone - za każdym razem wynik jest inny, większy, mniejszy - wygląda na losowy czas.. Dziwne.. :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo jak odpalasz to na swoim kompie masz jeszcze mnóstwo innych procesów korzystających z zasobów procesora, pamięci itd. Trudno, żeby za każdym razem była precyzja rzędu 1000cznych części sekund. Zrób jakieś bardziej skomplikowane zadanie (np algorytm wyostrzania dużego obrazka) i będziesz widział, że strona sie będzie wykołować np w przedziale 15-16s.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2006 Skąd: świat astralny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja uzywam tego:
wywolujesz funkcje na poczatku strony i na koncu. potem odejmujesz i mozesz substr uciac. Ten post edytował fx69 24.12.2006, 15:04:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Różnice w czasie wykonywania skryptów - rzędu tysięcznych sekundy - są jak bardziej normalne. Zależy to od wielu czynników takich jak maszyna, serwer, ilość wykonanych operacji. Czasy nigdy nie będą takie same.
Problem jest gdy wahania tych czasów są znaczne (chociaż i tak to nigdy nie jest wina samego php), a nie wykorzystywane są żadne mechanizmy cache'owania czy optymalizacji. Wtedy przyczynę trzeba znaleźć i zlikwidować. Ten post edytował LBO 24.12.2006, 15:28:37 |
|
|
![]()
|
|
spoko, wiem juz jak zrobic taki skrypt ktory to oblicza, wiem od czego zalezy czas generowania php, ale interesuje mnie jeszcze jedna sprawa: czasami ten czas u mnie jest na minusie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) czy to jest normalne? i jak takie zjawisko wytłumaczyć?
|
|
|
![]()
|
|
spoko, wiem juz jak zrobic taki skrypt ktory to oblicza, wiem od czego zalezy czas generowania php, ale interesuje mnie jeszcze jedna sprawa: czasami ten czas u mnie jest na minusie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) czy to jest normalne? Nie. i jak takie zjawisko wytłumaczyć? Błąd w kodzie. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
no zobacz #2 post w tym temacie,
a pod nim jest Twoja odpowiedź. czasem daje wynik ujemny... no i wlasnie to mnie dziwi... na serwerach nazwa.pl |
|
|
![]()
|
|
no zobacz #2 post w tym temacie, a pod nim jest Twoja odpowiedź. czasem daje wynik ujemny... no i wlasnie to mnie dziwi... na serwerach nazwa.pl Przepraszam, wprowadziłem Cię w błąd pisząc, że dokładnie tak samo robie. Bo nie robię tak samo. Mam taką klase:
Jak już chcesz używać to pisz wtedy przelicza na sekundy.. Wtedy nie powinny pojawiać się ujemne wyniki. Zobacz jak zrobiłem w klasie. |
|
|
![]()
|
|
ok. juz kapuje...
wielkie dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:52 |