|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
dopiero zaczalem sie bawic php :oops: i juz mam problem.
Jak stworzyć plik, jakiej komendy uzyc. Komenda fopen nie chce tego zrobic, a ja chce aby skrypt tworzyl nowy plik i zapisal w nim $cokolwiek. PLEASE HELP !!! z gory thx PS. co oznaczaja zmienne w komendzie fopen("plik.inc", "r+") chodzi o ta r+, albo w, albo r ? nie dokonca to kapuje -------------------- KRUChY
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat dopiero zaczalem sie bawic php :oops: i juz mam problem.
Jak stworzyć plik, jakiej komendy uzyc. Komenda fopen nie chce tego zrobic, a ja chce aby skrypt tworzyl nowy plik i zapisal w nim $cokolwiek. PLEASE HELP !!! z gory thx PS. co oznaczaja zmienne w komendzie fopen("plik.inc", "r+") chodzi o ta r+, albo w, albo r ? nie dokonca to kapuje Jako drugi parametr w funkcji fopen (czyli to "r+" , o które piszesz w PS-ie) musisz podać np. "a" czyli append (dopisywanie), "r" czyli read (czytanie), "w" czyli write (pisanie) Jeszcze ważne jest, żeby plik miał prawa dostępu do zapisu czyli 666 to wtedy możesz zapisywać do pliku w przeciwnym przypadku nic nie zapiszesz do pliku |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
ok, ok. a co jezeli tego pliku nie ma
-------------------- KRUChY
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2002 Skąd: SANOK Ostrzeżenie: (0%)
|
sposoby sa dwie
jesli np. masz już stworzony plik to mozesz mu nadać prawa z lini poleceń np. Wcommander wpisując CHMOD 777 nazwa_pliku i wtedy plik ma odczyt i zapis dla wszystkich wszystko o prawach dostepu masz tutaj: http://linuxuser.slupsk.pl/strona.php?titl...ksie&show=prawa albo jest 2 metoda czyli przy tworzeniu tego twojego pliku możesz mu automatycznie nadać prawa np. po stwozeniu pliku dodajesz chmod i nazw tego pliku (patrz poniżej) Kod chmod ("/katalog/plik", 755); // dziesiętnie; prawdopodobnie nieprawidłowo
chmod ("/katalog/plik", "u+rwx,go+rx"); // łańcuch; nieprawidłowo chmod ("/katalog/plik", 0755); // ósemkowo; poprawna wartość dla praw a reszte masz tutaj: http://pl.php.net/manual/pl/function.chmod.php ORAZ SPOSÓB 3 NAJLEPSZY czyli odrazu przy stważaniu pliku nadajesz mu prawa... i już WSZYSTKO WIESZ! Kod $fp = fopen ("/home/rasmus/file.txt", "r");
$fp = fopen ("/home/rasmus/file.gif", "wb"); $fp = fopen ("http://www.php.net/", "r"); $fp = fopen ("ftp://user:password@example.com/", "w"); reszta dokładnie i po polsku wytłumaczona TUTAJ: http://pl.php.net/manual/pl/function.fopen.php |
|
|
|
|
|
|
|
DZIEKI OLUS
PLEASE, pomozcie jeszcze z tym logowaniem !!! jak to zrobic, jakich komend uzyc? HEEELLLPPP :!: jestem w kropce (cala noc siedzialem i kurcze wciaz nie dziala -------------------- KRUChY
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2002 Skąd: Polska/Lubartów Ostrzeżenie: (0%)
|
na roota logujesz sie tak samo jak na wszystkich innych użytkowników, ale z tego co widzę po wpisach to dość niebezpieczne to będzie;)
-------------------- pozdrawiam adam
zapraszam http://www.jezioro.com.pl |
|
|
|
|
|
|
|
ok, jestem naprawde poczatkujacy i nadal nie wiem jak mam sie zalogowac przy pomocy skryptu. :cry:
Albo moze jeszcze inaczej napisze. Jak mam przy pomocy skryptu utworzyc plik w katalogu. wykonujac czynnosci podane mi wczesniej, ciagle serwer odpowiada: permision denied. -------------------- KRUChY
|
|
|
|
|
|
|
|
skrypt wyglada tak:
<?php $nazwa = $data1 . $data2; $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc", "a+"); if (!$file) { $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","a+"); $plik = fread($file, filesize("./$typ/$nazwa.inc")); fclose($file); $nowy = "ble ble"; $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","w+"); fputs($file, $nowy); fclose($file); } else { $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","a+"); $plik = fread($file, filesize("./$typ/$nazwa.inc")); fclose($file); $nowy = "ble ble"; $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","w+"); fputs($file, $plik . $nowy); fclose($file); } $file = fopen("./$typ/$tytul.htm","r+"); $plik = fread($file, filesize("./$typ/$tytul.htm")); fclose($file); $film = "trala la"; $file = fopen("./$typ/$tytul.htm","w+"); fputs($file, $film); fclose($file); ?> wszystkie zmienne pochodza ze stronki, ktora przesyla je metoda POST. A serwer mi na to: Warning: fopen("./costam/jakistam.txt", "r+") - No such file or directory in /..../hfilm.php on line 21 Warning: Supplied argument is not a valid File-Handle resource in /..../hfilm.php on line 22 Warning: fopen("./dvd/bcf.htm", "w+") - Permission denied in /...../hfilm.php on line 25 -------------------- KRUChY
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Warning: fopen("./dvd/bcf.htm", "w+") - Permission denied in /...../hfilm.php on line 25
zaloguj sie normalnie ftpem na konto i katalogowi 'dvd' nadaj prawa 0777 i dopiero $file=fopen('./dvd/plik.txt','w'); fwrite($file,'dupa blada'); fclose($file); nastepnie zobacz do katalogu ./dvd i powinienes tam znalezc plik.txt z wiadoma trescia |
|
|
|
|
|
|
|
dzieki qrcze wszystkim
dziala, dziala !!!! DZIENKS, jestescie the best forum in WORLD -------------------- KRUChY
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:59 |