![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich - to moj pierwszy post.
Postanowilem nie zasmiecac forum wiec podepne sie pod ten temat. Otoz jestem zupelnie poczatkujacy jezeli chodzi o php (ucze sie go na uczelni), Mam pewien problem i prosilbym doswiadczonych uzytkownikow o pomoc. Najkrocej jak potrafie. Tresc cwiczenia (skrocona): Jak wydrukowac zawartosc Array (chodzi o $_POST["textarea"] z formularza). Najpierw pole textarea "pocialem" na array. Teraz mam ogromny pèroblem aby wydrukowavc jego zxawartosc. Wydrukowac nie od poczatku do konca lecz wydrukowac pierwsze N slowa textarea (gdzie N jest numerem podanym przez uzytkownika na form). Przyklad: Numer:3 Text: Ala ma kota a kot ma Ale Output: Ala ma kota Mam nadzieje ,ze mnie zrozumiecie. Z gory bardzo dziekuje. POZDRAWIAM |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprosciej zrobic to za pomoca funkcji explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual badz str_word_count" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. A nastepnie np za pomoca petli wyswietlic tyle ile potrzebujesz.
Ten post edytował empathon 5.12.2006, 16:20:55 -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Beton2006 forum zasmiecac nie chcesz a komus topic tak? Zeby to chociaz bylo powiązane jedno z drugim, ale ty wyskakujesz z zupelnie czym innym.
Wydzielam -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprosciej zrobic to za pomoca funkcji explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual badz str_word_count" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. A nastepnie np za pomoca petli wyswietlic tyle ile potrzebujesz.
Wielkie dzieki - emphaton - dziala OK (tyle ,ze podzielilem array funkcja split) Podam cala tresc cwiczenia: 1.Stworzyc strone z textarea i text. 2.Sprawdzic czy textarea nie jest puste i czy text to numer(int). 3.Nowa strona ma byc stworzona z listy posiadajcej N(numer) elementow ,ktore maja byc pierwszymi N(numer) slowami z textarea. Moj kod(stringi sa po Wlosku al prosze o ocene kodu): <?php $numero = $_POST["text1"]; $text = $_POST["textArea1"]; //print($numero); if ( !$_POST["textArea1"] || is_numeric($numero) == false ): echo "ERROR! Text area non deve essere vuoto e nel campo deve essere un numero intero <br />"; else: { $split = $_POST["textArea1"]; $split1 = split(" ",$split); // creating an array named $split1 //print_r($split1); print("Il numero inserito e: $numero <br />"); } endif; print_r($split1); $conta = count($split1); print("<br> Ci sono $conta elementi in array <br />"); $start_word = 0; for ( $i = $start_word; $i < $numero; $i++ ) { echo $split1[$i]; } ?> Nospor -> sorki za smietnik ale prosilbym o nieco wyrozumialosci (1st post) Wielkie dzieli Jeszcze jedno banalne zapytanie: jak zrobic aby elementy tablicy zostaly wyslwietlone jedno pod drugim a nie w jednym ciagu. Z gory dziekuje Ten post edytował Beton2006 5.12.2006, 17:02:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2004 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz teraz niewiem czy oto chodziło ale zerknij ![]() -------------------- Pozdrawiam
(o) Igor Dirbach |
|
|
![]()
|
|
Dokladnie o to. Wielkie dzieki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:42 |