Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][mysql]Problem z mysql_num_rows
$liwa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. 7:$istnieje = mysql_query("SELECT login FROM zarejestrowani WHERE imie='$login'");
  2. 8:$ilosc=mysql_num_rows($istnieje);

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/sliwa/public_html/systemlogowania/index.php on line 8

Wywala mi taki błąd, linijki są ponumerowane i chyba chodzi o to, że jeśli nie znajdzie takiego rekordu to mysql_num_rows zwraca wartość false, i jak to zrobić, żeby było dobrze? Z góry dziex za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
nospor

Grupa: Moderatorzy

chodzi oto, ze twoje zapytanie wywala blad. daj tak:
  1. <?php
  2. $istnieje = mysql_query("SELECT login FROM zarejestrowani WHERE imie='$login'") or die(mysql_error());
  3. ?>

zapamietaj se te skladnie do konca zycia i podaj co ci sie pokaze lub sam rozwiąza problem gdy zobaczysz co ci sie pokazalo winksmiley.jpg

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
$liwa

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wielkie dzięki, po prostu dałem złą nazwę kolumny... Zawsze najgorsze są takie małe błędy, jeszcze raz dziex, a składnie zapamiętam:)

No tak spox, tylko teraz mam jeszcze jeden błąd, nie działa mi warunek:
  1. <?php
  2. $istnieje = mysql_query("SELECT login FROM zarejestrowani WHERE login='$login'") or die(mysql_error());
  3. $ilosc=mysql_num_rows($istnieje);
  4. if($login!="" || $passw!="")
  5. {
  6. if($ilosc>0)
  7. {
  8. echo "Użytkownik już istnieje";
  9. }
  10. else
  11. {
  12. $dodaj = mysql_query("INSERT INTO zarejestrowani('login', 'haslo') VALUES('$login', '$passw')");
  13. echo "Użytkownik dodany poprawnie";
  14. }
  15. }
  16. ?>

Dokładnie ten drugi warunek: if($ilosc>0) gdy już jest taki użytkownik nie wyswietla komunikatu Użytkownik już istnieje.

EDIT: Zrobione:)

Ten post edytował $liwa 24.11.2006, 11:39:57
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:37