![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam zapytanie:
moje pytanie dotyczy dwóch przedostatnich lini. Czy jest możliwość wyszukania w jednym zapytaniu dwóch różnych przystanków należących do jednego kursu ? Powyższe zapytanie testowałem pomijając 2 ostatnie linie, wtedy wyświetlało mi kursy na których był przystanek $pocz (czyli ok) Gdy dodałem dwie ostatnie linie to nic nie wyświetlało a powinno wg. przykładowych danych zapisanych w bazie. Czy to znaczy że bez zagdzieżdzonej instrukcji select sie nie obejdzie ? ![]() -- prosze uzywac bbcode -- latwiej sie czyta // dr_bonzo Ten post edytował peksiarz 21.11.2006, 22:43:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na przyszłość powinieneś podać strukturę tabel i relacje między nimi, bo odpowiadający na takiego posta musi przyjmować niekoniecznie właściwe założenia.
1.) Nie bardzo czuję, po co w tym zapytaniu robi tabelka przystanek ? Nie wyświetlasz żadnego pola z tej tabeli. 2. ) Nie podoba mi się to wyrażenie: WHERE p.id_przystanku = pk1.id_przystanku AND p.id_przystanku = pk2.id_przystanku Nie prościej od razu pk1.id_przystanku=pk2.id_przystanku Ale w tym zapytaniu wydaje mi się, że ten warunek jest błędny, bo szukasz różnych przystanków kursu. dlatego spróbuj wogóle pominąć ten warunek. Good luck! -------------------- ________________________________________________________________________________
czy programiści używają jeszcze diagramów ? jeśli nie, to tylko zwykli koderzy są ;) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
moje zapytanie SQL odnosi się do takich tabel:
-'Przystanek' - tabela zawiera dane przystanków id_przystanku, nazwa_przystanku, czy_glowny -'Kursy' - zawiera nazwy kursów id_kursu, nazwa -Przystanek kursu' - zawiera przystanki na danym kursie id_pk, numer, czy, ostatni, id_kursu, id_przystanku relacje wynikają z podobieństwa nazw - wytłuszczone argumenty to u mnie primary key-e Cytat 1.) Nie bardzo czuję, po co w tym zapytaniu robi tabelka przystanek ? Nie wyświetlasz żadnego pola z tej tabeli. 2. ) Nie podoba mi się to wyrażenie: WHERE p.id_przystanku = pk1.id_przystanku AND p.id_przystanku = pk2.id_przystanku Nie prościej od razu pk1.id_przystanku=pk2.id_przystanku Ale w tym zapytaniu wydaje mi się, że ten warunek jest błędny, bo szukasz różnych przystanków kursu. dlatego spróbuj wogóle pominąć ten warunek. AD1) Tabela przystanek identyfikuje każdy przystanek, natomiast tabela Przystanek kursu zawiera poszczególne przystanki na danym kursie. AD2) W moim przypadku nie moge zastosować Cytat pk1.id_przystanku=pk2.id_przystanku ponieważ kombinuje nad zapytaniem wyszukującym dwóch różnych przystanków na tym samym kursie spośród wielu zapisanych w bazie z których początkowy to $pocz a końcoyw to $kon. Prawdopodobnie jest to możliwe w stosując zagniezdżony select... hmm tylko jak go sformuować jeśli jeszcze czegoś niedopisałem to prosze krzyczeć ![]() Kombinuje nad tym na różne stny ale dalej w tym miejscu stoje.. ma ktoś jakiś pomysł ? ![]() Ten post edytował peksiarz 22.11.2006, 11:01:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:34 |