![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam sie jak rozwiazac przechowywanie plikow jezykowych tak bay nie musiec korzystac z globali.
Dotychczas robilem to przez stworzenie tablicy typu:
i przekazywalem taka tablice do obiektu. Tylko czy nie lepiej bylo by do tego uzyc singletonu albo innego spsobu pobierania tych wartosci tak aby bylo to zgodne z OOP? Ten post edytował Seth 13.11.2006, 14:57:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam taka prosta klase, ktora generalnie jest statyczna. Zawiera pole z danymi (Statyczne), oraz metody initialize (statyczna wywolana raz) setLanguage(...) Przed initialize musi byc wywolana, get( $grupa, $klucz );
W ten sposob operuje "obiektowo", mozna tez zrobic to w singletone, i przy inicjalizacji obiektu odczytrywac jezyk i pobierac dane do jezyka, ale ze wzgledow na pozniejszy naklad pracy przy wywolywaniu odpuscilem sobie ten sposob. W dowolnym momencie moge zrobic
i raz wskoczy mi Aktualności, a raz News. A tak musialbym wczesniej pobrac instancje klasy Lang,
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 18:13 |