![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, jak zrobić coś takiego w menu, żeby pokazywało ile jest osób zalogowanych a ile jest gości ? np
Aktualnie gości: 2 Online [4]: - nick 1 - nick 2 - nick 3 - nick 4 kolega mówił mi coś o czasie unixowym, ale nie wytłumaczył nic dokładniej |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 3 Dołączył: 6.07.2006 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to zrobić np za pomocą bazy danych i ciasteczek. W ciachu zapisujesz id połączenia i czas życia sesji. Dane o logujących się użytkownikach zapisujesz w tabelce + to samo - id połączenia i czas życia sesji. Ten czas w tabelce przedłużasz przy każdym odwołaniu do strony – użytkownika identyfikujesz po tym ciachu. Teraz cześć skryptu, która odpowiada za wyświetlanie na stronie informacji o zalogowanych użytkownikach, sprawdza sobie tą tabelkę i pobiera te wpisy, które były aktualizowane nie wcześniej niż aktualny czas minus czas życia sesji. Wsio...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem tego co napisałeś w poście, może to jest dobre rozwiązanie ale jakoś go nie widzę...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobaczyłem ten wątek i pomyślałem: "Och, wyszukiwarka musiała przestać działać, skoro taki wątek się pojawia."
Wiec szybko sprawdziłem i ... działa. Więc radze Ci z niej skorzystać bo temat ten był poruszany już baaardzo często. A oto przykładowe wyniki wyszukiwania (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Zamykam (nie ma sensu wałkować tego kolejny raz) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:31 |