![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam do rozwiązania pewien problem. Przechodząc od razu do praktyki Mam 2 wymiarową tablicę z takimi wartościami
Liczby z górnego szeregu powiązane są z liczbami z dolnego szeregu. Szeregów może być tylko 2, a rzędów nieskończenie wiele. Wynikiem działania algorytmu ma być:
Chodzi tutaj o to, że na bazie pierwszej tablicy, chce stworzyć drugą tablicę postępując według takiego schematu działania: 1.Pętla działa dopóty wszystkie rzędy liczb nie zostaną wykorzystane 2.Po znalezieniu 1 i 2 (pierwszy rząd) szuka kolejnych rzędów, które zawierają min. jedna z tych liczb i jeżeli znajdzie taką w rzędzie, to dodaje cały rząd (pomijając powtarzającą się wartośc do tablicy), następnie przeszukuje tablicę bazową ale ma już więcej wartości w pamięci, dzięki którym z najduje kolejne liczby. 3. Gdy już nie może znaleźć więcej liczb, tworzy kolejną tablicę do których umieszcza pierwszy lepszy niewykorzystany rząd liczb i szuka liczb im odpowiadających. Tworzę ten kod w C++ i rozpiszę się na tyle pętli, że zaczynam gubić się w kodzie. Tworzę zmienne bool zawierające informacje, czy zrobiłcoś skrypt, potem porównuje 4 możliwości i zaczynam od nowa. Jakbyście rozwiązali to zagadnienie [w php]? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewny czy dobrze cię zrozumiałem, ale zbudowałem coś takiego:
wynik: Kod Array ( [0] => Array ( [0] => 1 [1] => 2 [4] => 3 [6] => 5 ) [1] => Array ( [0] => 6 [1] => 7 [2] => 9 [3] => 3 [5] => 4 ) [2] => Array ( [0] => 9 [1] => 4 ) ) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomijając kilka notice'ów i zmieniając this na _this otrzymałem zacytowane rozwiązanie, ale nie o to dokładnie mi chodzi.
Na tym przykładzie: tablica z 4 i 9 powinny być włączone do poprzedniej tabeli, w której już 4 się znajduje, bo 4 jest fizycznie związana z 9 (ostatni element tablicy basowej w Twoim przypadku: array(9,4)); pokombinuje, a w między czasie może ktoś przedstawi swoją wizję. nie musi być kompletny kod, tylko dobry pomysł step by step |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:46 |