![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka regulke nalezy wstawic w pliku .htaccess aby gdy user otworzy strone z subdomena np.
test.domena.pl to wszelkie odwolania zostaly przekazane do np. folderu xxx ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_URI} !subdomains RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?(.*).hwao.be$ RewriteRule .* /subdomains/%2%{REQUEST_URI} Po 1, musisz mieć ustawione Wild Card na domenę, tj.: Wpisujesz teraz test.domena.pl i włącza Ci się domena.pl Musisz zamiast .hwao.be wstawić swoją domenę. W ostaniej linijce deklarujesz gdzie ma się "odwołać", ten przykład jest trochę bardziej rozbudowany Wchodząc na domene test.domena.pl zostanie uruchomione to co jest w ./subdomains/test i analogicznie z innymi dowolnymi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 3 Dołączył: 18.07.2005 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
poczytaj artukuły p. Marka Będkowskiego dot. wyrażeń regularnych oraz mod_rewrite
www.bedkowski.pl są na prawdę dobre. Ten post edytował Legro 1.11.2006, 20:25:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hwao, tyle ze ja chce dla jednej konkretnej subdomeny, a wildcard jest wlaczony (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Kod RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?test.example.pl$ RewriteRule .* /test/{REQUEST_URI} Powinno działać, a i jeszcze nie wiem czy nie powinno być dokładnie tak Kod RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?test\.example\.pl$ Podstaw tylko to co Cię interesuje, tutaj test.example.pl kieruje na example.pl/test/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla jednej konkretnej to mniej więcej tak:
Kod RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?test.domena.pl$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ /xxx/ [L] wtedy bedziesz mógł wejść poprzez: www.test.domena.pl i test.domena.pl |
|
|
![]()
|
|
hwao:
Bad Request ;/ huntercs: Internal Server Error ;/ w sumie nie wiem dlaczego, ale internal error powodawany jest tylko wtedy gdy.. uzywam: RewriteRule ^(.*)$ /xxx/ [L] a np. gdy uzyje RewriteRule ^qqq$ /xxx/ [L] to ladnie smiga ;/ hmm patrze, ze nikt nic nie wymyslil wiec moze lepiej opisze swoj problem.... mam domene: domena.com i wlaczonego wildcarda... napisalem mini system blogowy.. tak, ze kazdy kto zaklada bloga ma go w subdomenie.. test.domena.com, test2.domena.com itp... teraz.. niektorzy by chcieli miec wlasne stronki.. zamiast blogow.. niby wszedzie podaja cos takiego: Kod rewriteEngine on // If the host is just mydomain.com, do nothing more rewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?mydomain\.com$ [NC] rewriteRule ^.*$ - [L] // Otherwise strip off everything before mydomain // And add it to the start of the request rewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*?)\.(www\.)?mydomain\.com$ [NC] rewriteRule ^.*$ http://mydomain.com/%1%{REQUEST_URI} [L] ale u mnie cos nie dziala ;/ p.s. probowalem w cpanelu stworzyc subdomeny, ale cos dla tych domen z wildcardem nie dziaja ;/ |
|
|
![]()
|
|
Jaki hosting, niektórzy "specialiści" piszą własny "mod rewrite" i z kompatybilnością cienko na nim...
Zapytaj supportu hostingu jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
webd ;/
|
|
|
![]()
|
|
Nigdy nie miałem styczności z tym hosting'iem to nie wiem jak to jest u nich. Może ktoś używał z forumowiczów i udzieli Ci jakiś wskazówek.
Najprościej będzie zapytać support, na takie pytanie powinni Ci odpowiedzieć. |
|
|
![]()
|
|
hmm, a moze ten bad req powoduje wordpress...
bo gdy dam samo: RewriteCond %{REQUEST_URI} !subdomains RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?nowa.domena.pl$ RewriteRule .* /subdomains/%2%{REQUEST_URI} to dziala a gdy polacze to juz z RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*) RewriteRule ^(.*) http://%1/$1 [R,L] RewriteRule ^(.*)?/?files/(.*) wp-content/blogs.php?file=$2 [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d RewriteRule . - [L] RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(wp-.*) $2 [L] RewriteRule ^([_0-9a-zA-Z-]+/)?(.*\.php)$ $2 [L] RewriteRule . index.php [L] to zwraca bad req dla nowa.domena.pl... ;/// ten kod wordpresa nie powinien byc wykonywany, dla mojej testowej subdomeny a jest ;/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 20:21 |