![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej,
Wiem, że bodajże były już tutaj podobne tematy, ale mimo wszystko jedno mnie dziwi. W związku z tym mam krótkie pytanie: Czy php nie dziedziczy automatycznie konstruktora? Wygodniej byłoby, gdyby był dziedziczony automatycznie, ale niestety tak się nie dzieje lub coś przeoczyłem. W każdym razie, czy zawsze w celu wykonania operacji, które są przeprowadzane w konstruktorze klasy rodzica trzeba robić taki numer:
? Wydaje mi się to nieco dziwne, ale inaczej nie działa. Stąd moje pytanie ![]() Pozdrawiam. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A tu twoja odpowiedź:
http://www.php.net/manual/pl/language.oop5.decon.php i na przyszlosc staraj sie uzywac tego cuda jakim jest manual. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, niestety nie znam jeszcze żadnego innego języka programowania prócz php
![]() Konstruktor też jest metodą, a gdyby był dziedziczony, możnaby sobie oszczędzić tych 3 linijek... Zresztą mniejsza z tym. Uważam, że można zakończyć dyskusję. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wynik: Kod Parent::__construct() Tylko gdy zdefiniujesz w dziecku konstruktor, konstr. rodzica nie zostanie wykonany, dopoki sam go nie wywolasz (parent::__construct()) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli tutaj chciałbym Ci zwrócić uwagę na jedną rzecz. php będzie używać metodę rodzica dopóki nie przeciążysz (nadpiszesz) ją w podklasie.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
Już wiem, gdzie tkwił mój problem. Zrobiłem literówkę w jednej z klas
![]() Dzięki, za przykład, bo uświadomił mi, że to ja gdzieś w moich plikach zrobiłem błąd (który zresztą już wykryłem). Wnioskując, konstruktor rodzica jest dziedziczony przez konstruktor dziecka jak każda inna metoda i można go nadpisać jak każdą inną metodę, wbrew temu, co napisał mike_mech ![]() Ten post edytował Speedy 30.10.2006, 23:25:51 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Speedy: mike_mech nic takiego nie napisal, to byla ironia??
Potraktuj jego wypowiedz doslownie -- "jezyk" nie dziedziczy "konstruktora" ale "klasa pochodna" tak ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Byłem zmęczony, użyłem skrótu myślowego, a następnie zostałem złapany za słówko, a przecież wiadomo, o co mi chodziło, eh...
![]() Ten post edytował Speedy 31.10.2006, 12:19:54 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:17 |