![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zrobiłem, z pewną pomocą, stronę wielojęzyczną, opartą o sesje: index.php Kod <?php session_start(); require_once("langman.php"); if(!SelectLanguage($_SESSION["lang"])) die("Error selecting language!"); ?> langman.php Kod <?php $language = array(); function SelectLanguage($strLang) { global $language; $inc = "en"; switch(stripslashes($strLang)) { case "de": $inc = "de"; break; case "en": $inc = "en"; break; default: $inc = "en"; } include_once("languages/" . $inc . ".inc"); if(isset($lang)) { $language = $lang; return true; } return false; } ?> setlang.php Kod <?php session_start(); $strLang = $_GET["lang"]; $_SESSION["lang"] = stripslashes($strLang); header("Location: index.php"); ?> linki do zminy języków: Kod <a href="setlang.php?lang=de">German</a><br /> <a href="setlang.php?lang=en">English</a> wywołanie poprzez
Oczywiście oparte na słownikach, problem mam następujący. Czy da się to jakoś zastosować w innych skryptach? Np. księdze goście etc. Pozdrawiam -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem coś takiego. Wydaje mi się, że to pasowałoby. Mógłby ktoś naprowadzić mnie jak owe coś zastosować;) ![]() ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Musisz sobie zrobić langpacka i go skompilować. W Google znajdziesz na pewno, bo sam niedawno szukałem.
Potem odwołujesz się np.:
A w pliku masz coś takiego: Kod msgid "To jest tekst do przetłumaczenia"
msgstr "To jest przetłumaczony tekst" -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Podpowiedz tylko jeszcze jakieś słowa kluczowe do googli, bo nie wiem czego szukać
![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Nie pamiętam, ale najlepszy IMHO programik, to poEdit:
http://www.poedit.org/ -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Musisz sobie zrobić langpacka i go skompilować. W Google znajdziesz na pewno, bo sam niedawno szukałem. O to mi chodziło. Jak szukać informacji jak zrobić tatkiego langa. A czy to muszą być pliki .po? Nie mogą być np, lang-de, lang-eng z rozszerzeniem .php? W pliku tylko definiować edelemnty, np.:
i potem odwoływać się do tego poprzez, np.:
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Pliki mają wtedy postac "pl_PL.mo" (po kompilacji). Potem wskazujesz katalog z langpackami i ustawiasz odpowiedni locale.
Potem, żeby wywołać odpowiedni string robisz np. tak: Kod <?= _('tekst'); ?> Prościej się już chyba nie da ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:11 |