![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Probuje w sposow iteracyjny napisac program wypisujacy wszystkie podzbiory zbioru liczb naturalnych zawartych w pewnym przedziale. Tak oto wpadlem na pomysl zastosowania petli do...while. Schemat wyglada nastepujaco: if {... } elseif { ....} else { do { //I petla do...while for { ....} } while do { //II petla do...while for { ....} } while } Problem w tym, ze II petla do...while wogole mi nie dziala. Pomocy!!! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak powycinałeś, że ciężko cokolwiek stwierdzić (przynajmniej mi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki chlopaki ,ale pytanie chodzi mi o to, ze druga petla do...while mi nie dziala, i nie wiem dlaczego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Oto skrypt tego programu:
[php] function zbior ($p , $k) { if ($p > $k) { print ('brak') ; } elseif ($p == $k) { print ("$p<br>"); print ("_") ; } else { do { for ($i=$p+1 ; $i<=$k ; $i++) { print ("$i"); } $d = $p ; $p = $d +1 ; //nadpisuje zmienna $p - otrzymuje w pierwszym kroku wartosc 6. print ("<br>") ; } while ($p<=$k) ; do { for ($i=$k-1 ; $i>=$p ; $i--) { print ("$i") ; } $e = $k ; $k = $e -1 ; print ("<br>") ; } while ($k>=$p) ; } } zbior (3,9) ; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat } while ($p<=$k) ; czyli dążysz do wyrównania $p i $k więc później Cytat } while ($k>=$p) ; chyba nie będzie śmigać
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:21 |