![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zaczne od tego co chcialbym osiagnac: Jako wynik chce miec dwa ciagi znakow. Pierwszy ma miec w sumie 70 znakow, drugi 69 znakow. Format pierwszego ciagu to: "AAAAAAA__B__C_D_EE_FFFFFF_GG_HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH" Natomiast format drugiego to: "AAAAAAA GG HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH B C D FFFFFF EE X" Wszystkie dane oprocz danych oznaczonych literka "H" beda zajmowaly zawsze tyle znakow ile jest literek (np. dla A jest to 7 znakow, dla B - 2 znaki itd.). Natomiast zamiast literek H bedzie wpisana nazwa, ktora moze miec mniej znakow (reszta ma byc automatycznie uzupelniana przez skrypt do osiagniecia wymaganej dlugosci ciagow - w przypadku pierwszego ciagu podkresleniami do w sumie 70 znakow, a w przypadku drugiego ciagu spacjami do w sumie 69 znakow). Chcialbym miec formularz w ktory bede wpisywal dane, co skrypt ma wstawic zamiast poszczegolnych literek. Pozniej naciskam button np. "Wykonaj" i jako wynik otrzymuje te dwa ciagi znakow. Czy takie cos da sie wykonac w php? Jesli tak to prosze o kilka wskazowek. Od razu chcialbym zastrzec, ze nie jestem leniem i nie chce zeby ktos napisal dla mnie taki skrypt (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Chce to zrobic sam, tylko nie wiem od czego zaczac. Nie znam php. Wypozyczylem ksiazke, ale chcialbym prosic chociaz o jakies wskazowki gdzie szukac (w jakim dziale, jakie funkcje beda potrzebne - przynajmniej z grubsza). Pozdrawiam, Michal |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytalem i wydaje mi sie, ze nie o to dokadnie mi chodzi. Chcialbym miec formularz podobny do takiego jaki sie wypelnia rejestrujac sie na forach internetowych, tylko zamiast pol imie, nazwisko itd. bylyby pola A, B, C itd. Chcialbym zeby w kazde z tych pol mozna bylo wpisac maksymalnie tyle znakow ile podaje wzor skladni. Jesli wpisze mniej znakow, to skrypt automatycznie uzupelni brakujaca ilosc znakow tak, zeby wynikowy ciag mial 70 lub 69 znakow (w zaleznosci od ciagu).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Moze cos takiego? --- Proszę korzystać z tagów bbCode, przy umieszczaniu kodów żródłowych. Tym razem Ci poprawiłem. ~mike_mech |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat skrypt automatycznie uzupelni brakujaca ilosc znakow tak, zeby wynikowy ciag mial 70 lub 69 znakow Do osiągnięcia tego potrzebujesz funkcji str_pad" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
wynik: Kod string(70) "niezbyt dlugi wpisany stringAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA" Nie wiem czy to wszystko co chcesz osiągnąć bo przyznam, że reszty twojego posta nie rozumiem... :) pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:00 |