![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo proszę o pomoc. Mam następujący problem: mam kilka radiobuttonów i chce żeby javascript wiedziało że wybrałem ten radiobutton a nie inny. Próbowałem skorzystać z własności value żeby wiedzieć czy konkretny radiobutton był naciśnięty. Kod ten wygląda tak:
Kod <script type="text/javascript"> <!-- function Okienko(){ if(document.registration.R1[0].value==""){ window.alert ("Wybrales R1[0] czyli pamięci") } } <form name="registration" method="post"> <td width="83%"><input type="radio" value="pamieci" name="R1"></td> <td width="83%"><input type="radio" value="dyski" name="R1"></td> <td width="83%"><input type="radio" value="procesory" name="R1"></td> <p><input type="submit" value="Dodaj" name="B1" onClick="java script:Okienko();"> </form> niestety ten kod javascriptu nie działa tzn nie wypisuje komunikatu. Pomyślałem sobie, że skorzystam z własności checked. Do tych samych co powyżej radiobuttonów napisałem taki kod jsvascript: Kod function Okienko(){ if(document.registration.R1[0].checked=="True"){ window.alert ("Wybrales R1[0] czyli pamieci") } } Ten kod również nie działa tak jak powinien tzn nie sprawdza czy radiobutton jest naci. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo proszę o pomoc. Mam następujący problem: mam kilka radiobuttonów i chce żeby javascript wiedziało że wybrałem ten radiobutton a nie inny. Próbowałem skorzystać z własności value żeby wiedzieć czy konkretny radiobutton był naciśnięty. Kod ten wygląda tak: Kod <script type="text/javascript"> <!-- function Okienko(){ if(document.registration.R1[0].value==""){ window.alert ("Wybrales R1[0] czyli pamięci") } } <form name="registration" method="post"> <td width="83%"><input type="radio" value="pamieci" name="R1"></td> <td width="83%"><input type="radio" value="dyski" name="R1"></td> <td width="83%"><input type="radio" value="procesory" name="R1"></td> <p><input type="submit" value="Dodaj" name="B1" onClick="java script:Okienko();"> </form> niestety ten kod javascriptu nie działa tzn nie wypisuje komunikatu. Pomyślałem sobie, że skorzystam z własności checked. Do tych samych co powyżej radiobuttonów napisałem taki kod jsvascript: Kod function Okienko(){ if(document.registration.R1[0].checked=="True"){ window.alert ("Wybrales R1[0] czyli pamieci") } } Ten kod również nie działa tak jak powinien tzn nie sprawdza czy radiobutton jest naci. Z góry dziękuje za pomoc. A czy w funkcji Okienko() składnia if nie powinna brzmieć:
ITD ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dalej to już sobie obrobisz wszystko :-) Łukasz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:20 |