![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem sobie składnik do mojego frameworka. Komponent ten tworzy formularze z nietypowym wyglądem (który zaporzyczyłem od badboy'a). W krótce wejdzie do NyssFramework, jako jeden z helperów(?), a póki co jest napisany tak, że może działać samodzielnie. Plik przykładnowy umieszczony jest w katalogu z samą klasą (index.php).
Aby wszystko działało fajnie i pięknie dodajemy na stronie w sekcji head: Następnie includujemy sobie klase NyssNiceForm
i dalej jak w przykładzie ![]() Przykładowy Formularz: http://envp.ovh.org/NyssNiceForm/ oraz sama klasa do pobrania: NyssNiceForm_v0.1.tar.gz Mam nadzieję, że klasa się komuś przyda. Jest jeszcze bardzo 'młoda' i pewnie pełna błędów, ale validator ją zatwierdził, moje oko - też więc... ![]() Ps. Zapomniałem dodać, ale może ktoś nie zrozumie (choć wątpie) Jak dajemy:
To drugim parameterm jest namespace, w którym klasa sobie dany lement zapisauje - możemy wpisać co kolwiek. Jeśli są jakieś pytania to : kamil@linux.pl Ten post edytował envp 22.10.2006, 11:14:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opera 9.01 linux- nie dzialaja checkboxy i radiobuttony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde działa, tylko trzeba na labele wcisnąć
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde nie! Checkboxy/radiobutony maja byc klikalne i kropka
![]() Przeciez to w samym htmlu da sie zrobic (<label>) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
No nie za bardzo, ale pokombinuje...
Witam, poprawiłem działanie CheckBox i Radio miłego korzystania, pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak, czytałem, klasa jest dla tych, którzy chcą jej używać
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słowa krytyki:
No niestety, niceforms zasługują na słowa uznania i krytyki. Ktoś mi kiedyś powiedział "ja się w takie coś nie bawię, bo różne browsery, różnie to widzą". Dopiero teraz zgadzam się z tym w 100 %. Otóż na firefox pola Checkbox i Radio w ogóle nie zmieniają swojego wyglądu, a na IE gubią swoją wysokość i pokazują się "podwójnie" (screen). Podobnie nie podoba mi się pole Select, otóż, wartość pola musi być taka sama jak jego opis - w przycisnym wypadku zostanie źle wyświetlona, gdyusię ją wybierze - dla mnie beznadzieja, zawsze w wawrtośćiach przypisuję ID kategorii a w opisie jej nazwę. Ponadto, jeżeli pole Checkbox zostanie z góry zaznaczone (jest taka opcja w klasie), na IE takowy Checkbox nie otrzymuje obrazka - pusto o.O Słowa uznania: Bardzo podoba mi się pole Input text i Textarea. Wpadły mi też w oko bardzo ładne zastosowanie label nad przycistkiem. Jednakże polu Input text brakuje trybu disabled oraz readonly - sam sobie musiałem dopisać ![]() ![]() Moje sugestie: No na pewno przerobić to uciążliwe pole select, chociaż wiem, że jest trudno, bo JS nie jest w stanie tak łatwo wyciągnąć opisu <option>, tylko jego wartość obj.value, przynajmniej ja o takim czymś nie słyszałem. Dorobić opcję readonly i disabled. Kwestię Radio i Checkboxów pozostawiam do rozpatrzenia. Ogólnie dziękuję za NiceForm'a :* (popracuj nad tym, bo pomysł wypasiony). Pozdrawiam, Athlan Ten post edytował Athlan 11.11.2006, 18:33:52 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No na pewno przerobić to uciążliwe pole select, chociaż wiem, że jest trudno, bo JS nie jest w stanie tak łatwo wyciągnąć opisu <option>, tylko jego wartość obj.value, przynajmniej ja o takim czymś nie słyszałem. DOM nie gryzie ![]() Kod options[i].getAttribute('value'); zwróci atrybut value, a Kod options[i].firstChild.nodeValue; zawartość tagu (options to tablica z document.getElementsByTagName). -------------------- SithTemplate
|
|
|
![]()
|
|
Na razie zawieszam jakiekolwiek poprawki w tym projekcie na rzecz NyssFramework.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo tego nalegam... projekt uważam za bardzo fajny. Ja sie na JS nie znam a chętnie bym pomógł... może ktoś z tego forum się zaangazyje co? Widze, że PiotrLegnica jest w temacie
![]() Dodam coś jeszcze: http://img329.imageshack.us/img329/7206/ni...mserror1dg6.png Pozdrawiam, Athlan ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podoba mi się. Ale raczej nie korzystam z takich rzeczy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ogolnie idea fajna, formularze ladnie wygladają, ale...
no wlasnie: poco obudowywac to w klase, skoro ta klasa nic nie wnosi? z tego co wypatrzylem to jest tutaj tylko zwykle walenie html na ekran, ktory potem i tak jest przerabiany przez js i css. rownie dobrze moge walnac takiego html z polami forma, podlaczyc ten js i css i powinno byc git. no chyba ze czegos nie dolukalem ![]() Obudowa tego w klasa mialaby sens, jakby tu byla walidacja i wiele innych przydatnych rzeczy, ktore sa w klasach formularzy. Robienie samej klasy tylko po to by dodac pole do forma wydaje mi sie zbednym nadmiarem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to, że część pól przerabiana jest przez js na podstawie id więc one muszą być narzucone z góry, poza tym, wygodniej jest budować imho formy tak jak w tym przykładzie, a nie kopiować i wklejać html z css. Tak po krótce to jest tylko automatyzacja czynności copy&paste, która eliminuje pomyłki przy przerabianiu
![]() Pozdrawiam, Kamil. Btw. Rzuciłem, bo myślałem ze komus sie przyda. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Chodzi o to, że część pól przerabiana jest przez js na podstawie id Klocic sie nie bede bo ja to tylko pobieżnie przejrzalem, ale zauwazylem, ze ty pol nie pobierasz po id, ale po nazwie pola:document.getElementsByTagName('select'); document.getElementsByTagName('input'); itd. czyli ze w zasadzie id pola cie nie obchodzi bo i tak lecisz po wszystkich np. selectach a nie po wybranych dodanych z klasy. Ale jak mowilem ja to tylko pobieznie przegladalem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat no wlasnie: poco obudowywac to w klase, skoro ta klasa nic nie wnosi? Nospor, używam NiceForma i powiem... klasa tu jest bardzo ważna. W sumie owszem... możesz się kłócić "po co" ale zapewniem Cię, tak formularz zrobię szybciej od Ciebie i bez żadnych błędów. Oczywiście parę klas musiałem dostosowac do swoich potrzeb, bowiem nie odpowiadały mi ![]() Cytat czyli ze w zasadzie id pola cie nie obchodzi bo i tak lecisz po wszystkich np. selectach a nie po wybranych dodanych z klasy. Tutaj chodzi o <label for=" hę ? "> ![]() Cytat Ale jak mowilem ja to tylko pobieznie przegladalem Takich ludzi lubię... umieją się przyznać ![]() ![]() Tak jak mówiłem parę postów wyżej, parę zmian i projekt jest perfekcyjny... głownie właśnie to pola select i rozbieżności graficzne w inpytach (screen posty wyżej). Jakbym umieał DOM'a to bym pomógł, narazie jednak nie chce mi się w niego zagłębiać ![]() Pozdrawiam, Athlan ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nospor, używam NiceForma i powiem... klasa tu jest bardzo ważna. W sumie owszem... możesz się kłócić "po co" ale ja sie nie chce klocic, ja wlasnie chcialem sie dowiedziec "po co", bo po przejrzeniu kodu klasy to nie bylo dla mnie tak oczywiste ![]() Jakby w tej klasie byla walidacja oraz konkretna obsluga formularzy to by bylo fajnie. a tak co? mam uzywac dwoch klas do jednego formularza? jedna do wygladu druga do obslugi? eeee, nie podoba mi sie to ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat ale ja sie nie chce klocic echo str_replace('kłócić','pytać','W sumie owszem... możesz się kłócić "po co"'); ![]() Jak wyobrażasz sobię validację? do pola dopuszczamy jakieś znaki (np tylko liczby)... robi to JS czy jak? rozwiń myśl bo mówisz ciekawie... --EDIT-- bo proszę Ciebie... NyssNiceForm jest wykorzystywany do wyświetlenia formularza a nie przetwarzania danych... warto oddzielić te zadania ![]() Ten post edytował Athlan 18.11.2006, 20:19:32 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak wyobrażasz sobię validację? do pola dopuszczamy jakieś znaki (np tylko liczby)... robi to JS czy jak? rozwiń myśl bo mówisz ciekawie... A co tu rozwijac. pole moga byc walidowane pod roznym kotem: integer, data, email, puste, nip, wlasne funkcje walidujace. Walidacja na poziomie js i serwera Cytat NyssNiceForm jest wykorzystywany do wyświetlenia formularza a nie przetwarzania danych... warto oddzielić te zadania tja, czyli jak chce miec dwie funkcjionalanosci: wyglad i obsluga to musze dwa razy wszystko robic? ale bez obaw, ja do wygladu uzywam css, a do obslugi wlasnej klasy ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:55 |