Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PostgreSQL] Wydajność bazy.
MikroUser

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam ...
wybrałem do swojego serwisu PostgreSQL + PHP5 (nie stać mnie na Oracle czy MSServer), ale dziś się natknałem na:
http://www.maciaszek.pl/phpcon/download/sqlite.pdf
i jestem zaskoczony tak słabą wydajnością tej bazy ... nawet w porównaniu chociażby z MySQL.
Z tego co wiem, to tak jest, ale dokładnie na odwrót.

Chcę się zorientować od doświadczonych użytkowników, jak wypada PostgreSQL w pracy z dużymi zbiorami danych. Już nie ufam żadnym takim statystykam jak powyższa.

I drugie pytanie, co może zamienić Oracle? Chodzi o to że nie mam kasy na bazę danych, a potrzebuję czegoś dobrego.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam,
MikroUser
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
wijet

-----

Z tego co wiem bazy oracle i postgres sa wolniejsze w porownaniu z mysql i sqlite w bazach do kilku set tysiecy wierszy. Natomiast wyzej juz miekna.

Też jestem ciekawy co powiedza starzy wyjadacze postgresa.

Po co rezygnowac z oracle jest wersja Oracle Database 10g Express Edition

Cytat
Free to develop, deploy, and distribute

--------------------
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Obecnie pracuję na postgresie 8.1. W bazie mam kilka tabel (głównie statystyki), w których znajduje się po kilkaset tysięcy wpisów i ciągle przybywa. Jakoś nie narzekam na wydajność winksmiley.jpg Wszystkie operacje na tabelach wykonywane są przy pomocy funkcji postgresowych, na tabelach założone są indeksy, a baza jest tak zaprojektowana, by zminimalizować obciążenie.

Oracla niestety nie znam, więc dużo na jego temat Ci nie powiem. Wiem jedynie, że jest drogi ale dobry winksmiley.jpg Poza tym wybór bazy danych powinien zależeć od tego, do czego będziesz jej używać. Nie ma sensu wykładać grubej kasy na coś, co będzie leżało i się kurzyło winksmiley.jpg

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

W skrócie:

SQLITE jest bardzo szybki w prostych zapytaniach, typu SELECT (bez JOIN'ów) INSERT
Bardzo wolny w złożonych konstrukcjach (wystarczy parę JOIN'ów, by zrobic mu sporą krzywdę)

MySQL jest szybki w przypadku większości zastosowań. Nie ma jednak wielu cech charakteryzujących zaawansowane bazy danych.

PG jest minimalnie wolniejszy w przypadku prostych zapytań, jednak pozwala na praktycznie wszystko, co jest możliwe do zrobienia w bazie danych. W przypadku nieco bardziej złożonych pytań jest znacznie szybszy.
A dzięki możliwości zastosowania większej ilości technik - możliwa jest znaczna optymalizacja zarówno zapytań, jak i całych programów.

Na jego wydajność nie ma też większego wpływu ani ilość danych, ani obciążenie.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
prond

-----

Polecam artykuł na : http://monstera.man.poznan.pl/wiki/index.p...sql_vs_postgres

--------------------
--------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl
--------------------------------------------------------------------------------
+Quote Post
sf

-----

Cytat(prond @ 23.11.2006, 00:39:41 ) *

Przecież tam nie ma pokazanym bardziej zaawansowanych zapytań... prosty select więc jak to ma się do normalnej pracy z bazami?

--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:15