![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 5.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ...
wybrałem do swojego serwisu PostgreSQL + PHP5 (nie stać mnie na Oracle czy MSServer), ale dziś się natknałem na: http://www.maciaszek.pl/phpcon/download/sqlite.pdf i jestem zaskoczony tak słabą wydajnością tej bazy ... nawet w porównaniu chociażby z MySQL. Z tego co wiem, to tak jest, ale dokładnie na odwrót. Chcę się zorientować od doświadczonych użytkowników, jak wypada PostgreSQL w pracy z dużymi zbiorami danych. Już nie ufam żadnym takim statystykam jak powyższa. I drugie pytanie, co może zamienić Oracle? Chodzi o to że nie mam kasy na bazę danych, a potrzebuję czegoś dobrego. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, MikroUser |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem bazy oracle i postgres sa wolniejsze w porownaniu z mysql i sqlite w bazach do kilku set tysiecy wierszy. Natomiast wyzej juz miekna.
Też jestem ciekawy co powiedza starzy wyjadacze postgresa. Po co rezygnowac z oracle jest wersja Oracle Database 10g Express Edition Cytat Free to develop, deploy, and distribute
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Obecnie pracuję na postgresie 8.1. W bazie mam kilka tabel (głównie statystyki), w których znajduje się po kilkaset tysięcy wpisów i ciągle przybywa. Jakoś nie narzekam na wydajność
![]() Oracla niestety nie znam, więc dużo na jego temat Ci nie powiem. Wiem jedynie, że jest drogi ale dobry ![]() ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
W skrócie:
SQLITE jest bardzo szybki w prostych zapytaniach, typu SELECT (bez JOIN'ów) INSERT Bardzo wolny w złożonych konstrukcjach (wystarczy parę JOIN'ów, by zrobic mu sporą krzywdę) MySQL jest szybki w przypadku większości zastosowań. Nie ma jednak wielu cech charakteryzujących zaawansowane bazy danych. PG jest minimalnie wolniejszy w przypadku prostych zapytań, jednak pozwala na praktycznie wszystko, co jest możliwe do zrobienia w bazie danych. W przypadku nieco bardziej złożonych pytań jest znacznie szybszy. A dzięki możliwości zastosowania większej ilości technik - możliwa jest znaczna optymalizacja zarówno zapytań, jak i całych programów. Na jego wydajność nie ma też większego wpływu ani ilość danych, ani obciążenie. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam artykuł na : http://monstera.man.poznan.pl/wiki/index.p...sql_vs_postgres
-------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam artykuł na : http://monstera.man.poznan.pl/wiki/index.p...sql_vs_postgres Przecież tam nie ma pokazanym bardziej zaawansowanych zapytań... prosty select więc jak to ma się do normalnej pracy z bazami? -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:15 |