![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, nie wiem jak podjesc do problemu, zrobienia drzewa kategorii, ktore sa wpisane w bazie.
nr_kategoria = to to kolejne identyfikatory kategorii tytyl = tytuł root_karegorii = jest to przynaleznosc kategorii, jesli jest rowna 0 to znaczy ze jest w glownej kategoii, jezeli posiada jakas cyfre to znaczy ze jest to podkategoria kategorii o numerze podanym z tej kolumnie. Pozwala to na robienie dowolnej liczby pod kategorii. Przykladowa tabela wyglada tak: Kod +--------------+-------+----------------+ | nr_kategoria | tytul | root_kategorii | +--------------+-------+----------------+ | 1 | cos1 | 0 | | 2 | cos2 | 0 | | 3 | cos3 | 1 | | 4 | cos4 | 1 | | 5 | cos5 | 2 | | 6 | cos6 | 5 | +--------------+-------+----------------+ teraz chcialbym zeby bylo mozliwe wyswietlenie tego mniej wiecej tak Kod lista kategorii: > cos1 cos3 cos4 > cos2 cos5 cos6 czy ktos rozumie co mam na mysli ? Jesli tak to moze ktos ma pomysl jak to rozwiazac ? -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam problem, nie wiem jak podjesc do problemu, zrobienia drzewa kategorii, ktore sa wpisane w bazie.
czy ktos rozumie co mam na mysli ? Jesli tak to moze ktos ma pomysl jak to rozwiazac ? [php:1:2d42c96874]<?php function list_kat($n, $level) { $res = mysql_query("select * from tabela where root_kategorii='$n'"); while ($row = mysql_fetch_array($res)) { print str_repeat(' ', $level) . $row['tytul'] . "n"; list_kat($row['nr_kategoria'], $level + 1); } } list_kat(0, 0); ?>[/php:1:2d42c96874] Może ciut nieefektywne, ale jak poindeksujesz sobie tą tabele to nie powinno być tak źle. :wink: Polecam też stronę depesza. Tam są opisane różne metody trzymania drzew w sqlu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:17 |