![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam prosciutki formularz :
<form method=get action="a.php"> <SELECT NAME="ilosc[]" multiple > <OPTION> 1000 <OPTION> 5000 <OPTION> 9000 </SELECT> <input type=submit> </form> I teraz mam 2 pytania : 1.jesli wybiore jakąkolwiek ilość z formularza (wybieram narazie tylko jedną) to wartość tą zawsze przesyla mi do pliku a.php pod zmienną 'ilosc [0]'. Przeszkadza mi to poniewaz przy przesylaniu wartosci do pliku a.php chcialbym wiedziec jaką zajmuje pozycje ta wartość w formularzu. Czyli przykladowo, jesli wybralbym wartość '900' to myslalem ze ta wartość w pliku a.php bedzie dostępna pod zmienną 'ilość[2]'. Ale tak nie jest, mozna sie jakos dowiedziec jakie miejscie zajmuje wartosc w formularzu po przeslaniu tej wartosci? 2. Nawiązując do pytania 1 : czy mozna do przycisku zamiast 'submit' dać jakąś komende która po naciśnięciu przycisku usunie pozycje z listy? ale wlasnie tak... zebym w jakis sposób wiedział która pozycja zostala usunięta ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze
i rozdzielisz sobie explode a tak pozatym to dawaj kod w tagach... (zaraz widać że nie czytałeś regulaminu) Ten post edytował 1010 15.10.2006, 20:39:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli zalezy Ci tylko na pozycji bez wartosci tych formularzy to nie potrzebny jest zaden explode.
Tylko w ty przypadku nie mozesz sprawdzac po kluczu tablicy a po wartosci (chyba ze ja posortujesz) Co do drugiego pytania to pozycje z listy mozna usunac JSem albo AJAXem, z tym ze przy usuwaniu JSem nie usuniesz tego pola z bazy(jesli np jest to listing tego co masz w bazie), za posrednictwem AJAXa jak najbardziej. Zostaje jeszcze ostatnia mozliwosc z redirectem, akcje formularza ustawiasz na skrypt ktory wykasuje wybrana pozycje a pozniej formularz juz bez tej pozycji wyswietli jeszcze raz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:38 |