Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Prosty skrypt php - jak się za to zabrać ?
swi_r
post 12.10.2006, 09:22:44
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam Wszystkich ! snitch.gif Chciałbym stworzyć pewien skrypt ale nie wiem za bardzo jak. Chodzi o moją strone: www.lechrypin.ikmedia.pl Chcę aby po zalogowaniu można było podmieniać zdjęcia następny i ostatni mecz. Teraz robię to normalnie przez TC, ale chciałbym aby także inni redaktorzy mogli to zmieniać, jak się za to zabrać ? Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

--------------------
Only Arsenal & Ajax !
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
marast78
post 12.10.2006, 10:52:46
Post #2

-----

no chyba najlepiej napisać sobie panel do tego..a jak się do tego zabrać no trzeba najpierw znać php, JavaScript i HTML z CSS..jeśłi już to znasz to nie wiem po co to pytanie? musisz przede wszystkim okreśłić funkcjonalność tego panelu, najlepiej za pomocą diagramów przypadków użycia bądź na kartce wypisz sobie w punktach co użytkownik będzie mogł w panelu zrobić,,poza tym podziel użytkowników na:
1) Admin główny
2) podadministratorzy -> może być tylko jeden przy tak małym panelu
3) redaktorzy
Następnie okreśł co dana osoba może robić w panelu.

Zaprojektuj bazę danych...czyli model EER możesz użyć lub poprostu znowu kartka i rozrysuj sobie na swój sposób relacje itd..

No teraz już możesz stworzyć interfejs do panelu..

No i wkońcu możesz zacząć pisać funkcje/klasy, które będą ci potrzebne by oprogramować swój panel..przede wszystkim zwróc uwagę na bezpieczeństwo

Podsumowując: to są jedynie podstawowe kroki nie wspominam o mołżiwości wykorzystania wzorców projektowych, AJAXA itd.. Opisanie wszystkiego dokładnie wymagaloby napisania ksiązki a ich jest mnóstwo..

--------------------
+Quote Post
swi_r
post 12.10.2006, 14:08:53
Post #3

-----

znam html, css i "troche" php. Chodzi mi o prosty skrypt czyli: okienko logowania, jak sie zaloguje widze upload czyli przycisk przegladaj wybieram plik, klikam dodaj plik i jest on już na serwerze.

--------------------
Only Arsenal & Ajax !
+Quote Post
marast78
post 12.10.2006, 16:14:12
Post #4

-----

troche php..? to proponuję stronę php.net i poczytac sobie o sesji i zmiennych globalnych oraz o tagu form i jego wartościach..pełno tego na forum i na stronach www, obecnie piszę obiektowo i używam Ajaxa to tego co chcesz zrobić więc tylko bym ci zagmatwal swoim kodem.

--------------------
+Quote Post
Koperfild
post 12.10.2006, 19:03:03
Post #5

-----

Niedługo skończe mój (pseudo) silnik do stron biggrin.gif nie będzie to nic profesjonalnego, bo im bardziej zagłębiam się w to forum ty m bardziej widze jak głupi jeszcze jestem, ale będzie można na nim spokojnie oprzeć takie cuś. Zagadaj do mnie na gg:2875307 jak jesteś zainteresowany smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:42