![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da się w jakiś sposób zapisać tablicę wraz z zawartością (około 200 numerów) do sesji tak aby można się było do niej "dostać" po przejściu na inną stronę ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o serializacji serialize()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i unserialize()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
po serializacji zapisz do sesji i na następnym skrypcie odczytaj z sesji i odesrializuj Ten post edytował sticker 9.10.2006, 14:49:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o to mi chodziło dzieki wielkie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane sesyjne są zdaje się automatycznie serializowane, więc chyba nie musisz nic dodatkowo kombinować.
Cytat Wszystkie zarejestrowane zmienne są serializowane po wykonaniu całego kodu strony. źródło: http://pl.php.net/manual/pl/ref.session.php pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie a moglibyście mi powiedzieć, czy dane naprzykład w koszyku w sklepie internetowym są zapisywane jako zmienne sesyjne czy lepiej je umieszczać w pamięci cache lub w bazie? nie zajmowałem się dotąd tego typu aplikacjami i jestem ciekaw jak to jest powszechnie realizowane, czyli jakie roziwązanie jest najlepsze a może całkowicie inaczej to wygląda?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do koszyka:
1. Jeśli user nie zalogowany trzymam w sesji 2. Podczas rejestracji konta przenosze z Sesji do Bazy i kasuje z sesji 3. Podczas logowania dopisuje z Sesji do Bazy i kasuje z sesji 4. Gdy zalogowany czytam i operuje z bazy danych W cache'u nie trzymam danych, bo po to mam sesje wiec bym sobie tylko utrudnial. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:00 |