![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
To moj pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;-) Potrzebuję napisać tablicę 4 elementową aby móc z niej pobierać dane zamiast robic sobie spis książek. Ogólnie ma to wyglądać następująco : Tablica baza_ksiazek[4_elementy][ilosc_rekordow] elementy tablicy : rekordy : [nazwa_ksiazki] [okładka_książki] [opis_książki] [link_do_wydawcy] [nazwa_ksiazki] [okładka_książki] [opis_książki] [link_do_wydawcy] [nazwa_ksiazki] [okładka_książki] [opis_książki] [link_do_wydawcy] [nazwa_ksiazki] [okładka_książki] [opis_książki] [link_do_wydawcy] i potrzebuje pobrac te elementy i wyswietlac po 5 sztuk na stronie poprzez parametr GET np : index.php?strona=ksiazki&page=2 w takim wypadku robie petle i pobierać chce elementy z tablicy wyswietlac je na stronie i tu wlasnie jest problem bo... nie wiem jak napisac taka tablice wielowymiarowa a dokladniej to 4 elementowa bo 4 elementy beda w kazdym rekordzie. aha - i ile max znakow mozna w danym elemencie tablicy napisac ? Będę wdzięczny za wszelką najlepiej szybką pomoc. Jeżeli w złym forum to napisałem to prosze administratora o przeniesienie tematu (byle nie do kosza ;-) ) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $element[0]=array('cos1','cos2','cos3','cos4'); $element[1]=array('cos11','cos12','cos13','cos14'); for($x=0;$x<count($element);$x++){ for($y=0;$y<count($element[$x]);$y++){ print $element[$x][$y]; } } powinno działać ale nie sprawdzałem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx działa ;-)
teraz musze jeszcze oprogramowac reszte kodu i robie sobie baze ksiazek ;-P sorki za wpisanie pustego posta (nic nie wnosi poza thx ;-) PS : A jak zamienić taką tablicę jak napisales na formę z indexami literowymi ? chodzi mi o to aby mi wypisalo np nazwe 10 ksiazki (10 rekord i 1 element) zdefiniowany jako nazwa_ksiazki ? echo $element[10][nazwa_ksiazki]; ^- cos w tym stylu :| Ten post edytował Setesh 2.10.2006, 16:05:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:50 |