![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciał bym zrobic 'cookie' dla pola IMIĘ w formularzu, tyle że cos nie bardzo mi to wychodzi, bo dopiero zaczyman roździał dotyczący 'cookie'
![]() Mam formularz z polem : "imie" i "email" i dla imię chce zrobić 'cookie'
No i wiem jak stworzyć 'cookie' tylko teraz problem z jego uzywaniem. Jaką wartość mam wpisac w 'cookie' zeby 'cookie' dostało watrosc taką jaką dana osoba wpisze w polu IMIĘ w formularzu na swoim komputerze ? Nie wiem czy to zrozumiale napisalem, ale sam nie wiem jak to napisac ;/ -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale pewnie jak masz formularz
[...] <input [...] name="imie" [...] to pozniej w php dajesz
-------------------- Nilhir's Blog
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm no niby tak.
Ale ja myślałem że jak takie coś z 'cookies' zrobie to przy następnym załadowaniu tej strony, będę miał wpisane "Imię" w polu 'imię' formularza, a tak nie jest. W tym polu w formularzu dałem tak: Zapewne coś trzeba jeszcze dodać, tylko że ja nie wiem co ;/ Ten post edytował pik 1.10.2006, 20:25:57 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Klucz w tablicy $_COOKIE musi być jak nazwa ciastka; w Twoim przypadku 'jakies imie'. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Zaraz.
Nazwa ciastka to jest pierwsze argument, a wartość to jets drugi. setcookie Czy nie tak ? I ja dałem tak:
I jak wpiszę imie w formularzu, wyślę go to przy następnym załadowaniu strony z tym formularzem, nie ma tego imie co wpisałmem wcześniej w formularzu. -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cookie zacznie działać dopiero po odświerzeniu.
Zrób reload i zobacz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to wiem.
Robiłem, reload, przegladarke ponownie i nic, - nie wyswietla ;/ A to:
Ma być napisane przed <html> tak ? (bo tak mam napisane) Ten post edytował pik 2.10.2006, 12:03:34 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~pik przecież masz błąd w drugiej linii.
Nie za dużo tam apostrofów? |
|
|
![]()
|
|
@mike_mech, nie za dużo, nie wiem, czemu tak wyszło na formu, wpisywałem ok.
Mam identycznie teraz jak podał na stronie wipo i nie działa :/ Możecie sprawdzic: http://lopik.ovh.org/index.php - cookie jest tylko na stronie index.php napisane. Hasła nie ma. // wipo a czemu ty masz tak:
a nie tak: ![]() Ten post edytował pik 2.10.2006, 12:08:02 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Mówiłem wpisz -> nacisnij guzik -> zrób reload i zobaczysz swoją wartość
TIP: ="ala ma kota"; to to samo co print "ala ma kota"; i echo "ala ma kota"; Tak swoją drogą do czego w tym miejscu używasz COOKIE? Ten post edytował wipo 2.10.2006, 12:15:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No przecież tak robie!!
I nie ma nic w polu imie ! Sam zobacz: http://lopik.ovh.org/index.php Wyślij cos, hasla nie wpisuj. Przeładuj strone, i jak sie pokaże to jest dobrze, a jak nie to nie jest dobrze. Jak w wartosci ciastka wpisze jakis tekst np; "Jola" , "tomasz" itd. to działa, ale jak wpiszę tablice $_POST['imie'] to nie działa. ! :[ Ten post edytował pik 2.10.2006, 12:22:50 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż źródło tej strony albo wyślij ją do mnie na rafal@ewipo.pl
Nie odpowiedziałeś na pytanie co chcesz zyskać używając cookie w formularzu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chce uzyskac to, że jak ktos pierwsze raz np. wchodzi na stronę, dodaje wpis i wypełnia wszystkie pola, to przy następnym wejściu na strone jak bedzie wypełniał formularz, żeby już pole imie było wypełnione tą wartością co wpisał za pierwszym razem.
-------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
Tak na marginesie się zapytam:
W którym pliku dajesz set_cookie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W pliku index.php bo tylko tu można dodac wpis.
Kod strony index.php - formularz Reszta strony to tylko div'y i info o pliku .txt
-------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
To spójrz dokładnie
Formularz wysyła wpisane wartości do pliku dodaj.php A z niego prawdopodobnie wraca do index.php Więc to co chciałeś zrobić tylko w indexie to będzie to zawsze pusta wartość set_cookie proponuje wstawić w dodaj.php albo zmienić formularz dodania Ten post edytował wipo 2.10.2006, 12:37:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat("wipo") A z niego prawdopodobnie wraca do index.php Tak wraca do index.php. To mam zrobić takie ciastko w dodaj.php ? A może do ciastka dopisać domene czy jakos tak, jest chyba taki argument zeby działao na index.php ? Ociu, post 12 "Jak w wartosci ciastka wpisze jakis tekst np; "Jola" , "tomasz" itd. to działa, ale jak wpiszę tablice $_POST['imie'] to nie działa. ! :[" // Ok, spróbuje to do 'dodaj.php' wstawić. Ten post edytował pik 2.10.2006, 12:44:08 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
dodaj.php przekierowuje Ciebie na index.php bez przesyłania wartości w zmiennej $_POST
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:21 |