![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Poczytałam trochę na temat mod_rewrite i postanowiłam u siebie (mam KRASNALA) uruchomić jakiś pierwszy przykład. Zatem w pliku .htacces wpisałam: ////////// RewriteEngine on RewriteRule ^old.html$ new.html ////////// U katalogu stworzyłam prosty dokument old.html tam też umieściłam plik .htaccess i otrzymałam taki komunikat: -------------------------------------- Bad Request Your browser sent a request that this server could not understand. Invalid URI in request GET /~rozne_skrypty/old.html HTTP/1.1 Apache/1.3.31 Server at 127.0.0.1 Port 80 ------------------------------------- proszę o pomoc. Może coś nie tak z moim Apache ? Chciałabym w przyszłości zastąpić na mojej stronie linki: http://moja-strona.pl/intro.php?id=3487&op=0102 na http://moja-strona.pl/intro/3487/0102 Ale na razie prosty przykład nie chce mi zadziałać. pozdrawiam isia Ten post edytował isia 27.09.2006, 10:30:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten plik powinien się nazywać .htaccess a nie .htacces.
Mój przyjładowy plik, który działa na moim krasnalu :
localhost/strona/1 -> localhost/index.php?page=1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak rzeczywiście .htaccess
Napisałam wcześniej co innego ale teraz poprawiam bo po próbach mam takie doświadczenia: Napisałam:
gdzie ~test to folder mojej stronki www w KRASNALU bo inaczej wogóle wywala informacje, że nie ma takiej stronki. i teraz wywołuje link:
pierwotnie było:
Przekierowanie przenosi mnie na stronę KRASNALA I co mam zrobić - nic z tego nie rozumiem. Przeczytałam artykuł i dalej nic z tego nie wiem. A tak wogóle to mam jeszcze takie linki:
i zupełnie nie wiem jak sobie z nimi poradzę. błagam niech mi ktoś pomoże bo już cały dzień nad tym siedzę i nawet nie ruszyłam isia dalej - może tak napiszę - to będzie łatwiej pomóc: mam tak: index.php index.php?op=zg index.php?op=zg&pop=01 index.php?op=tx&pop=s&t=tab#chmiel index.php?op=tx&pop=sa/01-001 ( ![]() index.php?op=ba&pop=ins&fi=3 index.php?op=do&t=tab1 index.php?op=fotogalerie&pop=2006xlbmm1.img4 index.php?wsk=list&op=info&fi=kz index.php?wsk=list&op=info&fi=kz&pop=2005 może ktoś coś zaproponuje. Zmiana filozofii nie wchodzi w grę bo musiałabym całe sterowanie serwisem zmienić. Może uda się to zdefiniować w .htaccess isia Ten post edytował isia 27.09.2006, 21:49:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zatem zrobiłam tak:
wynik: prosty link: index.php?op=zgr do którego odwołuje się: /index/zgr/ (szkoda, że się nie da: index/zgr) i ląduję na stronie KRASNALA http://localhost/index/zgr/ zamiast na stronie http://localhost/~test/index/zgr/ Już nie wspomnę, że na stronie krasnala nie wyświetlają się gify i jpg. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez korzystam z Krasnala. Z tego co wiem to zawsze musisz po localhosicie dac TYLDĘ / ~ /
czyli 127.0.0.1/~test/index/zgr Nie mozesz uzyc http://localhost/index/zgr/ muszisz dac ~ |
|
|
![]()
|
|
Jestem kompletnie załamana.
- daję tyldę i dalej ląduje na stronie krasnala - mimo iż u góry w adresie wyświetla:
Czy to jest takie trudne czy ja jestem taka głupią. Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś sensownego przykładu. Czy nikt nie może mi napisać na podstawie tych linków, które podałam wyżej jakiegoś przykładu, który by zadziałał. ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a że się tak zapytam: w apachu włączony jest mod_rewrite?
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj RewriteBase /~katalog/
np.
ew. zmien flage [L] na [R] wtedy w przegladarce pokaze Ci sie link na ktory mod_rewrite Cie przekierowuje, bedziesz widziala czy cos jest zle z linkiem. Ten post edytował qlash 29.09.2006, 22:35:50 |
|
|
![]()
|
|
a że się tak zapytam: w apachu włączony jest mod_rewrite? O kurcze nie sprawdziłam... ... jest tak:
a wcześniej tak:
to co jest włączony czy nie jest? mam wersję: Apache/1.3.31 (Win32) i php/5.0.2 No to teraz mam pytanie - co mam zrobić żeby go włączyć. Jak zlikwiduję hash to mi powiedział, że takiego modułu nie posiada. Znalazłam na forum u Pabla przykład. Pablo napisał, że standardowo mod_rewrite jest włączone. Przykład Pabla zadziałał.
ale zastosowany u mnie w konfiguracji:
która powinna wywołać zasoby:
powoduje, że cały czas ładuje się strona główna. I dalej drepczę w miejscu. Ten post edytował isia 29.09.2006, 23:10:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:15 |