![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 2 Dołączył: 9.09.2006 Skąd: Londyn/Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Problem jest nastepujący: Napisałem alplikacje internetowa ktora sprawdza test angielskiego. Formularze sa dosc duze bo jaka ponad 120 pol. W Operze w wersji 8.X dziala a w IE 6.0 nie wyswietla sie absolutnie nic(pomimo ze klikajac Widok->Żrodło Strony wszystko niby jest). Czy moze to byc problem z kodowaniem? W kodowaniu iso8959-2 php nie rozroznia wogole ś i s i kilku innych polskiech znakow diakretycznych (nastepny problem). Czy lepiej Czy tez problem lezy po niedoskonalosci IE 6 i nie obsluguje on takich formularzy? Czy lepiej uzywac echo ("<!DOCTYPE html PUBLIC \"-//W3C//DTD XHTML 1.0.. itd czy lepiej header() do ustawiania kodowania? a i ja do usuniecia polskich znakow uzywam:
probowalem tez wlasnej f-ksji bazujacej na switch ale ekekt byl podobny:/ Prosze o pomoc w tym a w zasadzie w tych problemach Pozdrawiam Piotr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystając z polskich znaczków zalecałbym mimo wszystko kodowanie UTF-8, sprawia najmniej kłopotów i wszystkie znane mi edytory Ci plik ładnie zapiszą. Pamiętaj jeszcze, że IE może mieć problem z wyświetleniem strony, która jest zakodowana w UTF-8 z Byte Order Mark - można to obejść np. poprzez ustawienie kodowania UTF-8 bez BOM. Podam na swoim przykładzie: Notepad++ / Format / Kodowanie ANSI z włączonym ptaszkiem przy Kodowanie UTF-8 (without BOM).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 2 Dołączył: 9.09.2006 Skąd: Londyn/Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamienilem kodowanie na utf-8 jak radziles ale dalej nic to nie daje IE dalej nie wyswietla .php :/ Czy moze to lezec po stronie serwera? Uzywam Krasnala zawsze dzialalo. Sam juz oglupialem.
Dobra przenioslem wszystko z krasnala na komercyjny serwer. Wszystko dziala... Jak zobaczylem jakie komponenty ma ten krasna serv to sie za glowe zlapalem... Przedpotopowy mysql, phpmyadmin, apach pewnie tez jakis stary. W kazdym razie Dziala i html wszystko ladnie wyswietla:D |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 09:36 |