Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> temat nie na to forum
Aven

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,

wiem ze pewnie ten temat zaraz zostanie zablokowany ponieważ absolutnie nie nadaje się na to forum. Jeśli administrator zdecyduje że ma go tutaj nie być uszanuje taką decyzję i szczerze mówiąc się z nią zgodzę.

Przedstawiam jednak problem bo jest dosc ciekawy a mój znajomy na jutro potrzebuje rozwiązania :-)
Jest to zadanie rangi matematycznej i w 100% życiowe.

::
Trzy pokoje płacą ryczałt za ogrzewanie w równej wysokości. Administracja rozlicza te trzy pokoje jako jednego odbiorcę. Pierwszy pokój zużył 23% ogrzewania, drugi 44%, trzeci zaś 33%. Po zakończeniu roku otrzymali zwrot 1930 zł. Ile należy się zwrotu poszczególnym pokojom ?
::

Jak ktoś ma ochotę żeby pogłówkować zapraszam tongue.gif i pozdrawiam.

--------------------
------
aven
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
adwol

Grupa: Zarejestrowani

-----

Cytat
wiem ze pewnie ten temat zaraz zostanie zablokowany ponieważ absolutnie nie nadaje się na to forum. Jeśli administrator zdecyduje że ma go tutaj nie być uszanuje taką decyzję i szczerze mówiąc się z nią zgodzę.

Zablokowany to może nie, ale z całą pewnością przenisiony do hydeparku. winksmiley.jpg
Cytat
Trzy pokoje płacą ryczałt za ogrzewanie w równej wysokości. Administracja rozlicza te trzy pokoje jako jednego odbiorcę. Pierwszy pokój zużył 23% ogrzewania, drugi 44%, trzeci zaś 33%. Po zakończeniu roku otrzymali zwrot 1930 zł. Ile należy się zwrotu poszczególnym pokojom ?

W/g mnie potrzeba w tym zadaniu znać kwotę jaką pierwotnie zapłacono administracji.
Niech x oznacza tą kwotę. Jeśli dobrze zrozumiałem to każdy pokój płacił równo po 1/3 tej kwoty czyli x/3. Tak naprawdę to zapłacili x-1930 ponieważ był zwrot pieniędzy. Pokoje powinny więc zapłacić następujące kwoty:
:arrow: A -- 0.23 * (x-1930)
:arrow: B -- 0.44 * (x-1930)
:arrow: C -- 0.33 * (x-1930)
czyli poszczególne pokoje nadpłaciły:
:arrow: A -- x/3 - 0.23 * (x-1930) = 31/300 x + 443,9
:arrow: B -- x/3 - 0.44 * (x-1930) = -32/300 x + 849,2
:arrow: C -- x/3 - 0.33 * (x-1930) = 1/300 x + 636,9
i tyle powinny dostać.
Widać, że istnieje sytuacja kiedy pokój B będzie musiał dopłacić (gdy sumaryczna zapłacona pierwotnie kwota jest mniejsza od 7961,25 zł).

Takie jest rozwiązanie? smile.gif
+Quote Post
Seth

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

php (?) => Hydepark
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:54