![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiec taki problem mam ze sesjami - nie rozumiem ich do końca, a dokładnie nie rozumiem jak zapisać sesion id do cookie na forum ani w innych kursach nie znalazłem jakiegoś dokladnego wytlumaczenia przechowywania sesion id w cookies. Chciałem się dowiedzieć jak to działa tzn jak fukncjonują cookies to wiem
![]() ![]() Z góry serdecznie dziękuję. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat sesion id do cookie To się samo robi automatycznie jak zaczynasz sesję tj
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
acha dzięki tak myslałem ale nie byłem do konca pewien
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
acha dzięki tak myslałem ale nie byłem do konca pewien ![]() musisz jedynie w kazdym skrypcie (najlepiej zrobic sobie oddzielny plik ktory bedziesz includowal) wywolac :
automatycznie zostanie pobrany plik cookie z id sesji przed php 4.1 trzeba bylo recznie ustawiac zmienna sesji, tj: $sesja = 'Anatol'; session_register('sesja'); tak stworzana sesje wykorzystywalo sie w nastepujacy sposob: $sesja = 'Anatol'; session_start('sesja'); Jesli koniecznie chcesz (ale nie ma to dklamnei jakiegos wiekszego sensu ; )) mozesz i teraz tego uzywac ; P |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat przed php 4.1 trzeba bylo recznie ustawiac zmienna sesji, tj: $sesja = 'Anatol'; session_register('sesja'); tak stworzana sesje wykorzystywalo sie w nastepujacy sposob: $sesja = 'Anatol'; session_start('sesja'); Kompletnie nie rozumiem o co chodzi... Zacznijmy od session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual... Kod bool [b]session_start[/b] ( void ) Nie widzę żadnych argumentów, więc nie wiem co znaczy to 'sesja'. Dalej - nie można tego teraz używać. Pojawiło się register_globals, które skutecznie uniemożliwia wykorzystanie session_register(). Piszą o tym nawet w manualu. Cytat Uwaga!
Jeśli skrypt ma działać niezależnie od ustawienia register_globals, niezbędne jest użycie tablicy $_SESSION, jako że elementy $_SESSION są atomatycznie rejestrowane. Jeśli skrypt korzysta z session_register(), nie będzie on działać w środowisku z wyłączoną dyrektywą register_globals. Ten post edytował Ludvik 22.08.2006, 10:50:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wazna jest tylko pierwsza czesc psotu, reszta to byl taki dodatek ; >
sesja -> widzisz tam zmienna $sesja ? : > co to moze byc. Cytat Jeśli skrypt korzysta z session_register(), nie będzie on działać w środowisku z wyłączoną dyrektywą register_globals. wiec ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sesja -> widzisz tam zmienna $sesja ? : > co to moze byc. Nie wiem, nie znam się. php mi mówi, że to jest string(6). Nazwy intuicyjnej za bardzo to nie ma... Anatol bardziej mi się kojarzy z imieniem niż z sesją... Wciąż jednak nie wiem, co ta zmienna robi w wywołaniu session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Od 4 lat nie spotkałem się z taką konstrukcją, manual mówi coś innego, więc może zamiast mówić do mnie jak do dziecka, wyjaśnisz mi coś. Ignorując register_globals pokazujesz, że za bardzo nie masz pojęcia o konfiguracji php, w której wspomniana dyrektywa od dawna jest domyślnie wyłączona i nikt poważny jej nie dotyka. Będę milszy jak usłyszę sensowną odpowiedź, a nie teksty typu "co to może być?". Adresatem nie jest pięciolatek... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja juz raczej skumałem zaraz sie biore za testowanie
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, nie znam się. php mi mówi, że to jest string(6). Nazwy intuicyjnej za bardzo to nie ma... Anatol bardziej mi się kojarzy z imieniem niż z sesją... Wciąż jednak nie wiem, co ta zmienna robi w wywołaniu session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Od 4 lat nie spotkałem się z taką konstrukcją, manual mówi coś innego, więc może zamiast mówić do mnie jak do dziecka, wyjaśnisz mi coś. Ignorując register_globals pokazujesz, że za bardzo nie masz pojęcia o konfiguracji php, w której wspomniana dyrektywa od dawna jest domyślnie wyłączona i nikt poważny jej nie dotyka. Będę milszy jak usłyszę sensowną odpowiedź, a nie teksty typu "co to może być?". Adresatem nie jest pięciolatek... $sesja to zmienna. Anatol to poprostu jej wartosc (tak w przypadku wywoalnia sesion_register('sesja') bedzie sie nazywalo cookie, nazwa czysto PRZYPADKOWA) fakt, nie uzywa sie tej metody od pojawienia sie 4.1 CHOCIAZ mozna to zrobic. podalem to jako "ciekawostke" mam nadzieje, ze rozwialem watpliwosci ? edit. moglem napisac $nazwa_cookie = 'Anatol'; i wszystko byloby jasne ; ) edit2. jeszcze raz ... to byla CIEKAWOSTKA! nic zobowiazujacego ; ) Ten post edytował Ismael 23.08.2006, 10:32:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ismael, "zabłysnąłeś" tym:
session_start('sesja'); Otóż, funkcja session_start() nie przyjmowała i nadal nie przyjmuje żadnych argumentów. I proszę, Nie podawaj "ciekawostek", które są już od dawna nieużywane, bo tylko zaciemniasz. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Ismael, "zabłysnąłeś" tym: Otóż, funkcja session_start() nie przyjmowała i nadal nie przyjmuje żadnych argumentów. I proszę, Nie podawaj "ciekawostek", które są już od dawna nieużywane, bo tylko zaciemniasz. tu rzeczywiscie sie pomylilem, wstyd. ale komus moze sei przysnic, zeby nadac swoja nazwe ciasteczku - aczkolwiek sam nie polecam ; P |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:04 |