![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój problem wygląda następująco:
mam tabele np z newsami, w której znajdują się pola: news_title i news_rewrite chciałbym przepisac każdy tytuł tak: http://serwis.pl/jakis-tytul/ problem tkwi w konwertowaniu wszystkich specialnych znakow z tytułu do tego pola. automatycznie prze dodawaniu/edycji newsa brane jest pole title z formularza i formatowane w jaki sposób ma być wyświetlane w adresie (np spacje są zmieniane na myślniki, unieważniane sa polse litery itd) czy ma ktoś gotową funckję (użytą np w wordpress) do usówania spacjalnych znaków z pola, np < czy $. Oczywiście mogę sam to napisać ale jak przeoczę jakiś znak to kicha ![]() z góry thx ![]() --edit--- dobra EOT wezme tablice MIME i sobie porobie ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to zrób tak, że jeżeli znak jest != zadeklarowane znaki, lub !in_array(zadeklarowane znaki) zamieniasz go na ''.
--edit-- Nie tablicę MIME tylko tablicę ASCII ![]() -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fakt ASCII pomyliło mi sie z typami
![]() no tak, ale to nie najlepszy pomysł, gdybym dał tak: "jego mość gość zasłabł" to zamieni mi na "jego-mo-go-zasab" chyba że polsie, czeskie i niemieckie litery mieszczą się w zakresie a-zA-Z. no to chyba bede musał zrobić tą tablicę znaków ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja do zapisu danych na potrzeby mod_rewrite korzystam z czegoś takiego:
oczywiście do konwersji polskich i innych znaków można zastosować np. mb_convert_encoding" title="Zobacz w manualu php" target="_manual albo iconv" title="Zobacz w manualu php" target="_manual -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:56 |