![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem początkującym jeśli chodzi o MySQL w php. Zawsze jedyne czego używałem z Mysql to pobieranie, usuwanie i modyfikowanie danych. Tyle mi starczyło... Ale jeśli będe chciał zrobić listę z odpowiednim sortowaniem? Użyje ORDER BY xxxx DESC/ASC i while... Ale co jak bym miał zrobić coś takiego:
Porządkuj data +/- itd. ( dobra mam to z głowy ) >>Grupy Artykułów<< Anteny - informacje... Ilość: 8 Opis... Budowle - informacje... Ilość: 12 Opis... Cytryny - informacje... Ilość: 3 Opis... Dynie - informacje... Ilość: 1 Opis... Kompendium wiedzy o dyniach - informacje... Opis... ITD. Więc zasada jest taka: Wyświetlaj grupy według reguły i jeśli ma jeden artykuł to wyświetl jego informacje... Ogólnie proste. Ale jak coś spróbowałem to nie wyszło. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie napisales zbyt wiele o budowie swoich tabel (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
stad sproboje przewidziec jak ona wyglada tabela grupy_artykulow zawiera pole id_grupy_art zawiera pole opis zawiera pole informacje tabela artykuly zawiera pole id_grupy_art na ich podstawie laczone sa tabele zapytanie powinno wygladac tak:
natomiast wyciaganie informacji gdy jest tylko 1 art w grupie zrobilbym prostym warunkiem w php ktory w momencie wyniku jeden, przy wyswietlaniu, dodatkowo odpytywal by baze o artykul w tej grupie, i z glowy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dawno w php nie programowałem z powodu wakacji... Chyba źle mnie zrozumiałeś bo ten kod był dziwny (zamiast grupy ty dałeś same arty)... wyszło mi coś takiego
a oto baza danych: >>art_group<< - nazwa >>art<< - group - nazwa bez błedów, więc wstawiam grupy: Dynie , Anteny i wszystko gra... pokazuje mi normalnie Anteny Dynie ale dodałem do anten Kompendium i wyskoczyło coś takiego: Anteny Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in g:\moje dokumenty\radex\server\www\a\art.php on line 14 Dynie Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in g:\moje dokumenty\radex\server\www\a\art.php on line 14 Nie umiem rozwiązać problemu więc byłbym wdzięczny za pomoc ( nie licze od razu na cały kod (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) I jak będzie działać to dam jeszcze licznik i jeśli nie będzie w grupie niczego to jej nie pokazuje... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 02:37 |