Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> strona printer friendly
szymek116

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam mały problem a mianowicie mam sobie strone w ktorej sie tworzy krzyżówki, no generalnie wszystko jest ok ale chciałbym żeby po wygenerowaniu krzyżówek dało się je wydrukować tak żeby na każdej stronie były dwie, znam dokładne rozmiary krzyżówek i przypisów do nich, problem leży w tym że rózne drukarki mają rózne ustawienia marginesów i różnie drukuja, czasmi przenoszą mi krzyżówke tak że część tabelki jest na jednej stronie druga część na innej co jest 'troche' kłopotliwe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) jak by ktoś miał jakiś pomysł jak to ugryźć to będe wdzięczny za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
Coyote

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

moze utworz z tego pdfa ? znaczy z krzyzowek przed drukiem generur plik .pdf i wtedy dopiero druk
+Quote Post
Jarod

-----

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 09:41 ) *
Witam,

mam mały problem a mianowicie mam sobie strone w ktorej sie tworzy krzyżówki, no generalnie wszystko jest ok ale chciałbym żeby po wygenerowaniu krzyżówek dało się je wydrukować tak żeby na każdej stronie były dwie, znam dokładne rozmiary krzyżówek i przypisów do nich, problem leży w tym że rózne drukarki mają rózne ustawienia marginesów i różnie drukuja, czasmi przenoszą mi krzyżówke tak że część tabelki jest na jednej stronie druga część na innej co jest 'troche' kłopotliwe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) jak by ktoś miał jakiś pomysł jak to ugryźć to będe wdzięczny za pomoc.

Rozumiem, że testujesz na IE, Operze i FF. To nie jest wina drukarki tylko ustawień w przeglądarce (z moich obserwacji tak wynika - testowałem w pracy na kilkunastu różnych). Moja propozycja: Ustaw sobie marginesy w tych przeglądarkach na jakieś sensowne. Wykorzystaj
  1. page-break-before: always;
do łamania strony.
+Quote Post
szymek116

-----

z tym page brake był genialny pomysł dokładnie o to mi chodziło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

tylko teraz kolejny problem, niektóre przeglądarki nie drukują ramek tabel :/ czy jest jakaś opcja żeby to zmienić ?

PS a co do tego pdf, a jest jakaś funkcja żeby całą stronę od razu przerzucić do pdf czy musze wszystko co daje printem do pliku wsadzać odzielnie ?
+Quote Post
Jarod

-----

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 13:43 ) *
tylko teraz kolejny problem, niektóre przeglądarki nie drukują ramek tabel :/ czy jest jakaś opcja żeby to zmienić ?

Które nie drukują? Daj kod sprawdze na którejś z moich.

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 13:43 ) *
PS a co do tego pdf, a jest jakaś funkcja żeby całą stronę od razu przerzucić do pdf czy musze wszystko co daje printem do pliku wsadzać odzielnie ?

A generowaniu pdf masz przykjelony temat na tym forum
+Quote Post
szymek116

-----

np u mie w firefox'sie i IE

ehh a z kodem mam problem bo jest za długi żeby wkleić do posta :/

jak byś miał chwile to możesz wejść na pmian.home.pl/cw , zaloguj sie jako szymek/test wybierz słowniki polski i angielski i wygeneruj krzyżówke to jest to o czym mówie
+Quote Post
Jarod

-----

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 16:11 ) *
np u mie w firefox'sie i IE

ehh a z kodem mam problem bo jest za długi żeby wkleić do posta :/

jak byś miał chwile to możesz wejść na pmian.home.pl/cw , zaloguj sie jako szymek/test wybierz słowniki polski i angielski i wygeneruj krzyżówke to jest to o czym mówie

Plik -> ustawienia strony -> Zakładka opcje formatowania - ptaszkiem "drukuj tło ..." i będzie.

W IE rzeczywiście nie ma. Nie mam czasu zaglądać w kod ale pomyśl o przejściu na divy zamiast tabel.

Ja nie miałem takiego problemu. Obramowanie robiłem za pomocą cssa i wszystko się drukuje. W FF i Operze ( w IE nie mogę tego znaleźć) użytkownik może wybrać czy ma się drukować tło. Jak zrobisz obramowanie za pomocą cssa to będzie się drukować zawsze.
+Quote Post
szymek116

-----

tzn, jak zrobie to za pomocą css'a to nie bedzie trzeba uaktywniać tej opcji w przeglądarce ?

PS a o tych div'ach to poczytam bo narazie to nie mam pojeica co to jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Jarod

-----

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 17:12 ) *
tzn, jak zrobie to za pomocą css'a to nie bedzie trzeba uaktywniać tej opcji w przeglądarce ?

Nie wiem dlaczego tabela jest traktowana jako obraz. Ja na wydruku mam jakieś tam pola z danymi. Te pola są obramowane za pomocą
  1. border: 1px black solid;
i są na wydruku. Drukowanie grafiki i tła jest domyślnie wyłączone.

Cytat(szymek116 @ 6.08.2006, 17:12 ) *
PS a o tych div'ach to poczytam bo narazie to nie mam pojeica co to jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

http://nf.hyperreal.info/patrz/pubudka-tablarza/
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:06