![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam bardzo proste pytanie. Nie widzę tego w necie.
Mam tabele która wygląda tak: id | nazwa | adres | katalog | opis Ładuję z bazy nazwę (każda jest unikalna więc nie ma problemu dalej) do pola <select> Chcę zrobić żeby powybraniu danej pozycji z utworzonej tak listy i naciśnięciu przycisku (submita) "usuń" pobrało nazwę i usunęło z bazy danych. W sumie wszystko wiem jak zrobić z wyjątkiem tego jaki dać warunek do naciśnięcia "submita" Kod do zrobienia listy mam taki: |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli dobrze zrozumiałem kod powinien wyglądać tak:
oczywiście zadziała jeżeli skrypt powyżej nazywa się usun.php (tak jak to zadeklarowałeś w polu action znacznika form). ja używam takiego sposobu i działa bez problemów |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak lepiej jest najpierw obsługiwać opcję 'wykrycia' naciśnięcia przycisku, a dopiero później wyświetlać resztę skryptu, ze względu na to, że najpierw wyświetlony skrypt może być nieaktualny w niektórych przypadkach.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak lepiej jest najpierw obsługiwać opcję 'wykrycia' naciśnięcia przycisku, a dopiero później wyświetlać resztę skryptu, ze względu na to, że najpierw wyświetlony skrypt może być nieaktualny w niektórych przypadkach. Czyli najpierw dać warunek:
a potem w else reszte kodu czy źle zrozumiałem?? Czy to coś zmienia?? czy źle zrozumiałem?... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niekoniecznie w else. Jeżeli dasz w else to zadeklarujesz kod, który uruchomi się w przypadku gdy przycisk nie zostanie wciśnięty kolokwialnie mówiąc.
Podam przykład dla lepszego zrozumienia sprawy.
W tym przypadku, gdy użytkownik wypełni przykładowy formularz to zaraz po naciśnięciu przycisku wyświetli się 'Ostatni zarejestrowany użytkownik: (wpisany w formularzu login)'. Jeżeli zaś skrypt wyglądał by następująco:
To niestety wyświetlił by się napis, na którego końcu widniał by login poprzsedniej ostatnio zalogowanej osoby. Jest to tlko przykład pisany z głowy. Myślę, że idea jest zrozumiała, nie sprawdzałem, powinno działać ;-) EDIT: Czy ten parser kodu aby na pewno dobrze działa ? EDIT 2: Co jest nie tak z tym parserem. Zaraz po edycji źle interpretuje kod związany z apostrofami i pochodnymi... Ten post edytował MagnuM 5.08.2006, 21:22:16 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Aha. rozumiem. Dzięki za wszytkie odpowiedzi. Jak bym coś jeszcze potrzebował to się tu pojawię
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:37 |