![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kiedy tworzę katalog przez mkdir(); - dajmy na to: mkdir("katalog/".$name, "0777"); a później chcę do niego wysłać plik przez ftp_put to dostaję błąd o niedozwolonej akcji. Jak się okazuje katalog ma prawa 755 a nie 777 czyli takie jakie początkowo miał mieć - niestety nie mogę ich zmienić nawet klientem ftp ponieważ również dostaję komunikat o niedozwolonej akcji. Co robić? Pilne ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak katalog jest tworzony z poziomu php, to jego właścicielem jest skrypt a nie Ty, więc nie możesz go usunąć, musisz zastosować rmdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
i nie pisz że pilne bo mi sie niedobrze robi ![]() poza tym jak tworzysz mkdir() katalog, to on otrzymuje wystarczające prawa, aby skrypt php mógł do niego dopisywać, usówac z niego a nawet usunąć jego samego, więc nie ma co sie bawić CHMOD'ami pozdro ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Athlan ma racje po co bawić się chmodami. A jeśli już używasz funkcji ftp_put" title="Zobacz w manualu php" target="_manual to czemu nie użyć odrazu ftp_mkdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@eai mi się zdaje albo ftp_mkdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual nie daje uprawnień skryptowi, ktory ma wykonywać na nim działania? jak źle myślę to mnie prosze poprawić, ale zalecam standardowe funkcje takie jak mkdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, rmdir" title="Zobacz w manualu php" target="_manual itd.
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:27 |