![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Jestem początkujący, i mam taki problem, z którym się zmagam jakiś okres czasu.
Mam trzy parametry do zapytania SQL-owego. POST [f] POST [m] POST [p] W zależności co jest wpisane, php powinien przekierować do zapytania SQL. Możliwości są takie: 1. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\"" ; 2. $sql="select * from baza where asortyment LIKE \"$_POST[m]\"" ; 3. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and asortyment LIKE \"$_POST[m]\"" ; 4. $sql="select * from baza where towar LIKE \"$_POST[p]\" " ; 5. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\" " ; 6. $sql="select * from baza where asortyment LIKE \"$_POST[m]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\"" ; 7. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and asortyment LIKE \"$_POST[m]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\" " ; W skrócie: 1. SQL f 2. SQL m 3. SQL f, m 4. SQL p 5. SQL f, p 6. SQL m, p 7. SQL f, m, p Proszę o podpowiedź, zakręciłam się już w tych pętlach. Dziękuję. Ten post edytował tiramizu 1.08.2006, 05:31:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W zależności co jest wpisane, php powinien przekierować do zapytania SQL. Co to znaczy? Co moze byc wpisane pod: POST [f] POST [m] POST [p] (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Jeżeli dobrze zrozumiałem to chyba chodzi o to, ze jeżeli jedno pole jest puste z tych 3-ech to ma tamte 2 dodac a trzeciego nie. Jeżeli o to chodzi to musisz użyć funkcji if, np.
Dla punktu 5:
I podobnie dla reszty.. Ten post edytował gladiror 27.07.2006, 22:33:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz dokładnie jaki jest problem, bo teraz to można strzeleć i kombinować o co Tobie chodzi, zabrakło pytania oraz temat postu jest mało mówiący...
Jeśli masz problem tylko z ustalaniem, które z zapytań wywołać na podstawie zawartości zmiennej przesłanej za pomoca formularza metodą post to tak jak napisał Gladiror skorzystaj np. z instrukcji sterującej if else else if" Pozdrawiam, Łukasz Ten post edytował kossa 27.07.2006, 23:47:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o coś takiego
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\"" ; hmmm, a nie czasem: Kod 1. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST['f']\"";
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Athlan jak juz chcesz sie wykazac wiedzą i kogoś poprawić to sprawdź, czy oby na pewno ty masz rację. Otoż Twoj sposob wywali parse errory, a sposob ktory poprawiales jest jak najbardziej poprawny.
Zanim zadasz pytanie: "Dlaczego?" Odsylam cię do manuala w celu poszukania dlaczego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już tłumaczę dokładnie, o co mi chodzi:
Ma to działać podbnie jak http://www.ditel.com.pl/index.php?kbi=1063...t%F3w+biurowych. Czyli użytkownik chcąc wyszukać coś w bazie może podać takie informacje: Pokaż mi wszystko co się znajduję w magazynie 1: I na przykład wyświetli mu się np. 1000 rekordów. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\"" ; Ale może podać bardziej szczegółowe dane, np. Pokaż mi wszystko co się znajduję w magazynie 1 i jest z firmy Ziaja $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and asortyment LIKE \"$_POST[m]\"" ; Ale może podać np wyświetl mi wszystko z firmy Ziaja i mają to być tylko kremy. $sql="select * from baza where asortyment LIKE \"$_POST[m]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\"" ; Mój problem polega na tym, że nie wiem jak zrobić w php aby w zależności od podanych informacji, i ilości, php przekierował na odpowiednie zapytanie SQL. Mam nadzieję że teraz dobrze wytłumaczyłam zagadnienie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to dostales odpowiedź pare postow wyżej, aczkolwiek troche zamotaną. Tu masz bardziej uniwersalnie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=36...mp;#entry204618 1) popraw tytul na mowiący cośo tresci 2) proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole 3) uzywaj bbcode!!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor: wiem DLACZEGO (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a dlaczego to jest taka gazeta...
sory zapomniałem się, miało być: Kod $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"".$_POST['f']."\"";
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:21 |