![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Stanąłem przed takim problemem i jakoś nie mogę sobie z nim poradzić. Pobieram z bazy informacje i zapisuje ją w zmiennej. Wygląda to mniej więcej tak: $nazwa = "AMD Athlon 1800+"; Potrzebuję funkcję, która sprawdzi czy w danej zmiennej jest podany ciąg znaków. Zwykle If($nazwa == "AMD") oczywiscie nie dziala. No, wiec jak mam sprawdzic czy $nazwa zawiera na przyklad ciąg "AMD"? Z góry dzięki za pomoc :oops: . -------------------- ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Zdzieram maszynką starość i śmierć z twarzy. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[manual:2a735de6b4]substr[/manual:2a735de6b4] i [manual:2a735de6b4]strtoupper[/manual:2a735de6b4], jezeli znasz dlugosc poszukiwanego ciagu to nie potrzeby bawic sie w regexy.
//edit: W końcu szybszy, ale teraz sie zastanawiam co byloby szybsze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcje strstr() i stristr().
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym, ze nie znam liczby znakow stringa.
-------------------- ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat strpos -- Find position of first occurrence of a string
Description int strpos ( string haystack, string needle [, int offset]) Returns the numeric position of the first occurrence of needle in the haystack string. Unlike the strrpos(), this function can take a full string as the needle parameter and the entire string will be used. If needle is not found, returns FALSE. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znasz, A, M, D = 3
zreszta[php:1:43dc3093ad]<?php //jezeli nie wiesz jakie modelu szukasz $procek = substr( strtoupper( $dane ), strpos( strtoupper( $dane ), $poszukiwany ), strlen( $poszukiwany ) ); //jezeli wiesz $procek = substr( $dane, strpos( $dane, /*nazwa*/ ), /*dlugosc nazwy*/ ); ?>[/php:1:43dc3093ad] |
|
|
![]()
|
|
myslalem, ze chodzi o stringa w ktorym szukam.
no w kazdym razie juz niewazne, bo wyprobowalem eregi() i dziala dokladnie tak jak bym sobie tego zyczyl. wielkie dzieki wszystkim. ![]() ![]() ![]() -------------------- ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
|
|
![]()
|
|
Dziwny jest ten świat :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
ale taki już jest, taki był, i taki chyba już pozostanie...
Kto to kiedyś powiedział, że "najmądrzejsze rozwiązania to te najprostrze. Tyle, że nikt ich nie lubi"? Nikt? No to ja to powiedziałem ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:16 |