![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
w zwiazku z tym, ze jestem poczatkujacy to pewnie wam pytanie wyda sie banalne, ale ja nie wiem jak to zrobic. Mam caly content strony w divie, ktory oczywiscie rozciaga sie na odpowiednia dlugosc. Jednak interesuje mnie sposob jak zrobic, zeby nie wpisywac na stale dlugosci diva, tylko zeby zajmowal cala strone (mniej wiecej jej 90% wyskososci) gdy jest nawet jedna linijka teksu, a jak jest ich wiecej niz strona niech sie rozciaga na taka dlugosc, jak caly tekst. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Wystarczy użyć
height:90%; i juz...powinno działać na stałe:) |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wlasnie tak robilem, ale nie za bardzo chce dzialac, bo tekst wychodzi poza ramy diva (uzywam Firefoxa), dokladniej wyglada to tak:
mam diva, ktorego bgcolor jest bialy i jak tekst sie miesci (czyli nie jest wiekszy niz te 70%) to jest wszystko ok, ale jak jest wiekszy niz to, to tekst jest nalozony na caly kontener i wystaje poza niego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Mam propozycję - pokaż kod, to powalczymy. Bez kodu jak bez zagrychy - ciężko
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Style prezentuja sie tak:
A co do tego rozciagania - jak jest zwykly tekst to ladnie rozciaga, problem jest gdy sa tabelki, bo wychodza poza kontener, sa jakby nad nim. |
|
|
![]()
|
|
Zmiany: musisz dać na position: absolute, aby uzyć procentów - przy relative działa tylko z wartosciami podanymi w px (pikselach). |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziwna sprawa, bo pod IE wszystko dziala ok, pod FF nadal ten sam efekt. Jeszcze w dodatku jak zmienilem na absolute to warstwy z innych konternerow sie zaczely na siebie nakladac.
|
|
|
![]()
|
|
No nie wiem - ja mam FF i działa ten styl. Jeśli chodzi o inne warstwy, które sobie odjeżdżają, to nietety, ale musisz tak pokombinować, poustawiać, żeby się nie rozjechały - na to nie ma reguły. Musisz to potem testować, testować... testować
Pozdrawiam. P.s Mam nadzieję, że nie użyłeś tych styli razem? To były dwa oddzielne przykłady. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Heheh, az taki poczatkujacy ze mnie nie jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Znam php, ale robilem w HTML4, a teraz probuje swoich sil w xHTMLu i CSS. Dzieki za rady, bede walczyl do skutku. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niestety problem pozostal pod IE, FF wszystko bezblednie dziala, rozszerza diva tak jak chcialem, a ten uparty badzIEw nie. Nie mam pojecia jak to zrobic, bo dopiero zaczynam.
Jeszcze raz przytocze styl to moze ktos mi pomoze:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 17:21 |