![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2006 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem poczatkujacym webmasterem i dopiero ucze sie rzemiosla, wiec pytanie ktore tu zadam pewnie wielu wyda sie smieszne.
Chodzi mi o odpalanie pliku php w ktorym jest odwolanie do tabeli. Tabele utworzylem przy pomocy programu PHPMyAdmin (Krasnal) i zmieniwszy nazwy bazy danych itp. wyslalem na serwer . Kod samej tabeli z bazy wygenerowalem za pomoca phpmyadmin jako .sql i wyslalem do tego samego folderu. Przy uruchomieniu pliku php , wszystko ladnie laczy sie z baza danych ale plik nie widzi tabeli ze sql-a ? czy wie ktos jak temu zaradzic? Oto plik sql:
a kod php:
Przy odpalaniu tegoz pliku wyskakuje: "blad w pytaniu"; czyli wydaje mi sie ze nie czyta z tablicy , z gory dzieki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat blad w pytaniu to zes komuniakt walnol. duzo mowi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) o mysql_error() nie slyszal?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2006 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak ale co mam na to poradzic , bo komunikat czy taki czy taki to chyba nie ma wiekszego znaczenia ?
|
|
|
![]()
|
|
no chyba ci pokazalem jak masz to napisac. a komuniakt co ci podalem to ci powie co masz nie tak w zapytaniu, powie ci czy wogole do bazy masz dostep i wiele innych
|
|
|
![]()
|
|
poprawilem wyswietla komunikat:
Table 'ir3nicus.ksiazkatelefoniczna' doesn't exist |
|
|
![]()
|
|
no i widzisz. taki komunikat mowi o wiele wiecej i dokladniej. tabela ksiazkatelefoniczna w bazie ir3nicus nie istnieje
|
|
|
![]()
|
|
a co mam zrobic zeby ja powolac do zycia ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) trzeba ten ksiazkatelefoniczna.sql odpalic jakos ?
I'm begginer I know (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
napisales ze wygenerowales sql tabel z PMA i wyslales na serwer. a na serwerze wykonales te zapytania?
|
|
|
![]()
|
|
y a jak je wykonac ? :roll2:
|
|
|
![]()
|
|
1) na serwerze masz PMA? To w wwal to do PMA i uruchom. szczegolow ci nie podam bo nie uzywam PMA. sle skoro umiales z PMA skopiowac to i chyba wgrac bedziesz umial
2) a jak nie to w php masz mysql_query() i wykonaj se tym te Twoje zapytania. po wiecej szczegolow odsylam do manuala. pamietaj tylko ze jedno zapytanie - jedno mysql_query |
|
|
![]()
|
|
ok styka
Ten post edytował neoangin 18.07.2006, 22:19:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:37 |