![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Wiem, że to może być banalny problem ale jednak... Mam chat złożony z dwóch plików - chat.php i chatmsg.php. chat.php tworzy iframe i w tym iframie jest ładowany chatmsg.php. chat.php posiada też funckję do dodawania nowych wiadomości. Moje pytanie brzmi - jak odświeżać iframe bez ciągłego ładowania strony w nim? Oraz jak można (opcjonalnie) za pomocą Ajaxa wykonywać formularz z chat.php bez konieczności przeładowywania całej strony (chat.php + iframe z chatmsg.php). Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem - w razie czego piszcie a wyjaśnię dokładniej. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AJAX ni ma nic do odswiezania. AJAX tylko POBIERA/WYSYLA dane i ew inicjuje kolejne funkcje/skrypty. strone odsiwezasz przy pomocy JS (a konkretnie document.getElementById(...).innerHTML i wypelniasz element na stronie). czestotliwosc odswiezania to tez JS.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, to teraz prosiłbyn o kod w JS ponieważ - w JS nigdy jeszcze nie programowałem, tylko php.
Oraz jeśli łaska prosiłbym o kod, dzięki któremu mogę wysłać z formularza (submit i text) i zeby wykonał się kod z chat.php bez koniecznosci przeładowania strony. Niestety w JS i Ajax jestem kompletnym noobem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Anakin.us - przyklady
generalnie przyjzyj sie "Ładowanie danych do trzech warstw" i to powinno styknac. Ten post edytował Vogel 5.07.2006, 18:33:06 |
|
|
![]()
|
|
No dobra, dugo z tym walczyłem (do 4 w nocy :/ ) i mi się udało :-)
Ten post edytował Kayne 6.07.2006, 09:48:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:40 |