![]() |
![]() |
-Gość_mariuszg_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam problem za stronicowaniem. Poniższy skrypt działa jeśli zastąpię zmienną $kategoeia tym co ma tam być, czyli „Panie”(linia 7 i 23). Jeśli zostawię $kategoeia (wartość zostaje przekazana z formularza wyszukaj) to wynik zostanie wyświetlony tylko dla pierwszej strony ale gdy kliknę 2,3,4, itd - brak danych. Chodzi o to że wartość zmiennej $kategoeia nie jest przekazywana do kolejnych stron wyzyskiwania. Czy ktoś wie jak to zrobić żeby ta wartość została przekazana Pozdrawiam Mariusz
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Primo: Nie używaj REQUEST, tylko GET w tym przypadku (trzeba zachować jakiś porządek)
Secundo Primo najważniejsze:
Nie wiem, co jest w pliku poczatek.php. Przyjmę zatem co nastepuje. Nie ma możliwości, aby $kategoeia była w jakikolwiek przekazana, bo ona NIE JEST nawet zadeklarowana. Używasz jej w zapytaniu do bazy danych, ale nigdzie wcześniej nie ustawiłeś jej wartości. php automatycznie wstawia więc pusty string. Jeśłi nie wierzysz, to zajrzyj do źródła strony do linków. Ten post edytował Cysiaczek 4.07.2006, 00:28:45 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za odpowiedz.
Czy to znaczy że ma m dodać coś takiego,ale i tak cos żle robie bo nie działa. Pokazuje tylko pierwszą strone danych wyszukanucz.
i
Plik początek i koniec to po prostu menu. które jest dołączone do każdej strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zadeklarowałem zmienną
ale nie działa. Całość wygląda tak:
Zrobiłem Niby proste, ale dla kogoś kto mało pisze w php to trudne. W linkach dodałem : kategoeia=$kat
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dobra. Moało być wczoraj :| ale bedzie dzisiaj.
1. Możesz umieścić aplikację na jakimś publicznym serwerze? 2. niepokoi mnie linijka zapytania do bazy danych ($page*$ile) - możesz to wyjaśnić? Licze licze i nic mi sensownego nie wychodzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linijka zapytania do bazy danych ($page*$ile) - nie mam pojęcia jak to działą, bo pobrałem to z jakiejś strony i przerobiłem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ($page*$ile) $page to numer strony, a $ile to ilosc rekordow na jednej stronie. Jeśli numerujesz strony od 0 to będzie ok, jeśli zaś od 1 to dla pierwszej strony będziesz miał (np przy $ile = 50) 1*50 czyli zaczniesz od 50-tego rekordu a nie od początku tablicy. W tym przypadku lepszy będzie algorytm ( ($page-1)*$ile ). Fragment zapytania:
Skoro używasz zmiennej $ile to użyj jej też do ograniczenia ilości danych, czyli wstaw ją w miejsce tej liczby 3. Jeśli zechcesz zmienić ilość rekordów pokazywanych na stronie to nie będziesz miał problemów ze zmienianiem jej dodatkowo w tym miejscu. Fragment kodu
wygląda troche słabo, co użytkownik usunie z adresu zmienną page? Albo jaką wartość ma przyjąć skrypt jeśli nie zostanie podana? Lepsze byłoby coś w rodzaju
(przy założeniu że zaczynasz numerację stron od 1) Ten post edytował KG- 8.07.2006, 16:43:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:56 |