![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Interesuje mnie czy w php jest taki typ zmiennej jak rekord? Odpowiednik rekordu z pascala, w ktorym w polach mozna zapisywac inne zmienne? I jesli jest to w jaki sposob mozna sie do tych pol odwolywac? W manualu po wpisaniu slowa record nie znalazlem niczego takiego (jedynie w bazach danych). Moze jest to pod inna nazwa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... Nie wiem czy o to chodzi, ale w php jest coś takiego jak $$zmienna, czyli zmienne zmienne. Po prostu jest to nazwa zmienna o zmiennej nazwie.
[php:1:83d817f517]<?php $a="witaj"; $$a="świecie"; echo $$a; // wyświetli "świecie" ?>[/php:1:83d817f517] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam!
Interesuje mnie czy w php jest taki typ zmiennej jak rekord? Odpowiednik rekordu z pascala, w ktorym w polach mozna zapisywac inne zmienne? I jesli jest to w jaki sposob mozna sie do tych pol odwolywac? W manualu po wpisaniu slowa record nie znalazlem niczego takiego (jedynie w bazach danych). Moze jest to pod inna nazwa? Jest tablica, którą możesz indeksować skalarem a wartością może być skalar, inna tablica lub obiekt. Podobnie jest z obiektami. Po więcej odsyłam do podręcznika, tam wszystko o tablicach i obiektach jest opisane. Generalnie w złożonej, wielowymiarowej tablicy możesz trzymać naprawdę skomplikowane struktury. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:09 |