Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> czy jest taki typ zmiennej jak rekord?
ins@ne

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Interesuje mnie czy w php jest taki typ zmiennej jak rekord? Odpowiednik rekordu z pascala, w ktorym w polach mozna zapisywac inne zmienne? I jesli jest to w jaki sposob mozna sie do tych pol odwolywac? W manualu po wpisaniu slowa record nie znalazlem niczego takiego (jedynie w bazach danych). Moze jest to pod inna nazwa?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
spenalzo

-----

Hmmm... Nie wiem czy o to chodzi, ale w php jest coś takiego jak $$zmienna, czyli zmienne zmienne. Po prostu jest to nazwa zmienna o zmiennej nazwie.
[php:1:83d817f517]<?php
$a="witaj";
$$a="świecie";
echo $$a; // wyświetli "świecie"
?>[/php:1:83d817f517]
+Quote Post
adwol

-----

Cytat
Witam!
Interesuje mnie czy w php jest taki typ zmiennej jak rekord? Odpowiednik rekordu z pascala, w ktorym w polach mozna zapisywac inne zmienne? I jesli jest to w jaki sposob mozna sie do tych pol odwolywac? W manualu po wpisaniu slowa record nie znalazlem niczego takiego (jedynie w bazach danych). Moze jest to pod inna nazwa?

Jest tablica, którą możesz indeksować skalarem a wartością może być skalar, inna tablica lub obiekt. Podobnie jest z obiektami.
Po więcej odsyłam do podręcznika, tam wszystko o tablicach i obiektach jest opisane.
Generalnie w złożonej, wielowymiarowej tablicy możesz trzymać naprawdę skomplikowane struktury.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:09