![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem zwracam się w troszkę nietypowy sposób, zaczynam raczkować w php chcę zrobić sklep internetowy czy ktoś może mi podesłać kilka rozwiązań będę wdzięczny na przykładach łatwiej się uczyć. Już udało mi się stworzyć wyświetlanie towaru skrypt sam pobiera dane z plików txt. Niechcę używać baz dany lepiej aby ten sklep był oparty na plikach textowych ewentualnie zabezpieczyć je w CGI o ile to możliwe, będę wdzięczny za pomoc.
Z góry wielkie dzięki 8) P.S. Ewentualnie proszę o podpowiedź jak przerobić skrypty które wykożystują bazy danych i zamienić na kożystanie z plików textowych. :wink: |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogolnie odradzam korzystanie z plikow, jak mozna z bazy... To po pierwsze. A po drugie, to jak dopiero raczkujesz w php, to nie zabieraj sie od razu za sklep (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro już kożystasz z plików tekstowych to używaj normalnych struktór danych a potem je serializuj... Podejżewam że to pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ogolnie odradzam korzystanie z plikow, jak można z bazy... To po pierwsze. A po drugie, to jak dopiero raczkujesz w php, to nie zabieraj sie od razu za sklep hmm, wiesz tylko że dużo serwisów oferuje tylko samo php, a w dodatku niemogłem sobie poradzić z konfiguracją mysql'a (jestem z tego zielony) i tu jest problem część sklepu już sobie zrobiłem tylko niewiem jak wysyłać zamówienie [php:1:289ab00e50]<?php
//////////////////////////// // aramis // // author: Bogdan Rams // // e-mail: ar-set@o2.pl // // cart.php: plik głowny // //////////////////////////// require 'tabela.inc'; session_register('cart'); if (!isset($cart[num_items])) { $cart = array("num_items" => 0, "products" => array()); } LoadProducts(); ?> <html> <head> <title>koszyk</title> </head> <body> <?php if ($cart[num_items]) { ?> <h3>Produkty znajdujace się w Twoim koszyku</h3> <br> <table border="1" cellpading="0" cellspacing="0" bordercolor="#000000"> <tr> <th> Nazwa produktu </th> <th> Krótki opis </th> <th> Cena </th> <th> Ilość </th> <th> </th> </tr> <?php foreach ($cart[products] as $i => $product) { $product_id = $product[0]; $quantity = $product[1]; $total += $quantity * (double)$master_products_list[$product_id][price]; ?> <tr> <td> <?php echo $master_products_list[$product_id][name]; ?> </td> <td> <?php echo $master_products_list[$product_id][desc]; ?> </td> <td> <?php echo $master_products_list[$product_id][price]; ?> </td> <td> <form action="change_quant.php" method="GET"> <input type="hidden" name="id" value="<?php echo $i; ?>"> <input type="text" size="3" name="quantity" value="<?php echo $quantity; ?>"> </td> <td> <input type="submit" value="Zmień ilość"> </form> </td> </tr> <?php } ?> <tr> <td colspan="2" align="right"> <b>Razem: </b> </td> <td colspan="2"> <?php echo $total; ?>PLN </td> <td> </td> </tr> </table> <br> <br> <?php } ?> <h3>Elementy dostępne</h3> <br> <i> Mamy w ofercie nastepujące elementy: </i> <br> <table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" bordercolor="#000000"> <tr> <th> Nazwa produktu </th> <th> Opis produktu </th> <th> Cena </th> <th> </th> </tr> <?php foreach ($master_products_list as $product_id => $item) { ?> <tr> <td> <?php echo $item[name]; ?> </td> <td> <?php echo $item[desc]; ?> </td> <td> <?php echo $item[price]; ?>PLN </td> <td> <a href="dodaj.php?id=<?php echo $product_id; ?>"> do koszyka </a> </td> </tr> <?php } ?> </table> </body> </html> [/php:1:289ab00e50] [php:1:289ab00e50]<?php //////////////////////////////////////////////// // author: Bogdan Rams // // e-mail: ar-set@o2.pl // // change_quant.php // // Zmienia Hose produktu w koszyku na zakupy. // //////////////////////////////////////////////// session_register('cart'); $i = (int)$id; $old_num = $cart[products][$i][1]; if ($quantity) { $cart[products][$i][1] = $quantity; } else { unset($cart[products][$i]); } $cart[num_items] = ($old_num > $quantity) ? $cart[num_items] - ($old_num-$quantity) : $cart[num_items] + ($quantity-$old_num); ?> <html> <head> <title>Ilość została zmieniona</title> </head> <body> <h1>Ilość zmieniona z <?php echo $quantity; ?></h1> <a href="cart.php">Wróć</a> i kupuj dalej. </body> </html> [/php:1:289ab00e50] [php:1:289ab00e50]<?php ////////////////////////////////////////// // author: Bogdan Rams // // e-mail: ar-set@o2.pl // // add_item.php // // Dodaje produkt do koszyka na zakupy // ////////////////////////////////////////// require 'tabela.inc'; LoadProducts(); $curr_product = array(); foreach ($master_products_list as $prod_id => $product) { if (trim($prod_id) == trim($id)) { $curr_product = $product; } } session_register('cart'); if($ordered) { array_push($cart[products], array(trim($id), $quantity)); $cart[num_items] += $quantity; } ?> <html> <head> <title> <?php if($ordered) { ?> Dodano <?php echo $curr_product[name]; ?> do koszyka na zakupy <?php } else { ?> Dodaj <?php echo $curr_product[name]; ?> do koszyka na zakupy <?php } ?> </title> </head> <body> <?php if ($ordered) { ?> <h1><?php echo $curr_product[name]; ?> został dodany do koszyka na zakupy</h1> <a href="cart.php">Wróć</a> i kontynuuj zakupy. <?php } else { ?> <h1>Dodaj <?php echo $curr_product[name]; ?> do koszyka na zakupy</h1> <form action="<?php echo $PHP_SELF; ?>" method="GET"> Nazwa produktu: <?php echo $curr_product[name]; ?> <br> Opis produktu: <?php echo $curr_product[desc]; ?> <br> Cena produktu: <?php echo $curr_product[price]; ?> <br> Ilość produktu: <input type="text" size="7" name="quantity"> <input type="hidden" name="id" value="<?php echo $id; ?>"> <input type="hidden" name="ordered" value="1"> <input type="submit" value="Dodaj do koszyka"> </form> <?php } ?> </body> </html>[/php:1:289ab00e50] jeżeli ktoś może mi pomóc w zrobieniu formularza który będzie wysyłał zamówienie z koszyka, może to jest bardzo proste a mnie przyćmiło, niewiem. Proszę o pomoc. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Ogolnie odradzam korzystanie z plikow, jak można z bazy... To po pierwsze. A po drugie, to jak dopiero raczkujesz w php, to nie zabieraj sie od razu za sklep hmm, wiesz tylko że dużo serwisów oferuje tylko samo php, a w dodatku niemogłem sobie poradzić z konfiguracją mysql'a (jestem z tego zielony)Jesli chcesz umieszczac skleop na serwerze jakiegos piwko.pl czy innego gó...eee... znaczy sie kiepskiego serwisui, to odradzam tak bardzo jak tylko mjoge... Poszukaj na forum - mozna wykupic hosting na serwerach szybszych i lepszych niz piwko czy inny chlam za mniej niz 50zl rocznie. Jesli myslisz powaznie o tym slepie, to chyba to nie jest taki duzy wydatek (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A co do MySQL-a - zainstaluj calosc (Serw + php + baza) za pomoca jakiegos Krasnal Serva, albo Fox Serva to nie bedziesz mial problemu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat A co do MySQL-a - zainstaluj calosc (Serw + php + baza) za pomoca jakiegos Krasnal Serva, albo Fox Serva to nie bedziesz mial problemu
hmm, mam zainstalowanego linuxa Debian 3 woody i tu nie jest tak prosto. :cry: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:57 |