![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tekst wpisywany przez uzytkownika w input typu textarea:
Po przejsciu tego skryptu ktory ma chronic przed zbyt dlugimi ciagami znakow, ktore moglyby rozwalic layout, zamiast liter np. ł, ć ,znaku =, ź i kilku innych pojawia się puste miejsce (spacja). Czy ktos może mi powiedzieć dlaczego taki się dzieje? Coś jakby z kodowaniem znaków było nie tak. Dodam, że sprawdziłem ten skrpyt w osobnym pliku także to gdzieś w tym obszarze jest wina. Pozdrawiam i Liczę na Pomoc Ten post edytował swmikolaj21 11.06.2006, 12:41:16 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do operacji na stringach gdzie występują polskie znaki, powinenieś używać funkcji wchodzących w skład rozszerzenia mbstring (multi byte string). Czyli zamiast strlen() używać mbstrlen() itd. Na pewno tak jest jak używasz kodowania utf-8 (niestety dopiero php6 będzie natywnie obsługiwało unicode).. W utf-8 wszystkie polskie znaczki zajmują dwa razy tyle miejsca co standardowe litery i wtedy strlen() czy substr() nie działają poprawnie. Możliwe, że przy kodowaniu iso-8859-2 (jako, że to po prostu inna tablica i nie ważne czy polski, każdy znak zajmuje tyle samo bitów) można korzystać z tych tradycyjnych funkcji ale nie mam pewności..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo możliwe, że tu tkwi problem, jednak uzycie mb_string() nie zmieniło nic.... Jak ustawić to kodowanie na so-8859-2? Kodowanie strony jest ustawione w matatagach na taka wartosc....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:31 |