![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2002 Skąd: SANOK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem 8O
Mam plik w którym zapisane są elementy w posób taki tytuł piosenki||0||tytuł piosenki||7||tytuł piosenki||9||tytuł piosenki||1|| itd. liczby to głosy oddane na daną piosenkę i teraz mam problem po explodowaniu(); tego pliku potrzebuję go posortować według wartości głosów (od góry najwiecej głosów i w dół) plik zawsze będzie składał się z 20 piosenek i 20 wartości głosów do nich czy można sortować tablicę wielowymiarową? jak zainicjować taką tablicę? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz tymczasową tablice w którą wsadzasz pokolei ilość głosów każdej piosenki, a potem wsadzasz ją w array_multisort() razem z główną tablicą.
-------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2002 Skąd: SANOK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok...
jeszcze jeno pytanie mam tera plik z zawartoscia: $tab["Dupa jasia"] = "120"; $tab["Kult - do ani"] = "250"; $tab["Kult - do ani"] = "10"; i dalej w innym pliku Kod arsort ($tab);
reset ($tab); while (list ($klucz, $wartosc) = each ($tab)) { echo "$klucz = $wartosc<br>"; i teraz jest problem jak wczytać z 1 pliku te dane do 2 aby ten 2 je posortował include() require() file() nie działają tak jak sądziłem... i tu się gubie w sumie file() robi coś takiego ze zwraca tablice ale zwykłą a ja sortuja asocjacyjną i dalej jest źle inc. i req. juz całkiem do bani bo poprostu w 2 pliku wyswietlaja mi kod :-| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ok...
jeszcze jeno pytanie mam tera plik z zawartoscia: $tab["Dupa jasia"] = "120"; $tab["Kult - do ani"] = "250"; $tab["Kult - do ani"] = "10"; Po pierwsze, zdajesz sobie sprawę, że drugiego z tych wpisów nie będzie w tej tablicy? Nadpisze go trzeci. Cytat i dalej w innym pliku
Kod arsort ($tab);
reset ($tab); while (list ($klucz, $wartosc) = each ($tab)) { echo "$klucz = $wartosc<br>"; i teraz jest problem jak wczytać z 1 pliku te dane do 2 aby ten 2 je posortował include() require() file() nie działają tak jak sądziłem... i tu się gubie w sumie file() robi coś takiego ze zwraca tablice ale zwykłą a ja sortuja asocjacyjną i dalej jest źle inc. i req. juz całkiem do bani bo poprostu w 2 pliku wyswietlaja mi kod :-| A masz w tym pliku <? i ?>? Zreszta, pokaż jak wczytujesz te dane, bo require właśnie do tego służy i działa prawidłowo więc albo ja nie rozumiem Twojego problemu albo robisz coś źle. |
|
|
![]()
|
|
tak zdaję sobie sprawę że to będzie nadpisane i będą tylko 2 wyniki TO WIEM
teraz tak już Ci dokłądnie pokazuje jak to wyglada... plik piosenki.php $tab["Dupa jasia"] = "120"; $tab["Kult - do ani"] = "250"; $tab["Kult - o ani"] = "10"; teraz juz beda 3 elementy ![]() tyle w tym pliku plik index.php Kod <?
// i tu jest wlasnie problem jak wczytac tu plik piosenki.php // tak aby jego zawartosc byla sortowana przez ponizszy // skrypt... // require("piosenki.php"); // include("piosenki.php"); - tak niezabardzo :-) ... // lub sposob 3 ktory wczytuje ten plik ale nie tak jakbym chcial // $tab = file("piosenki.php"); bo on wczytuje tablice // i cala moja aocjacyjna trafia... arsort ($tab); reset ($tab); while (list ($klucz, $wartosc) = each ($tab)) { echo "$klucz = $wartosc<br>"; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tak zdaję sobie sprawę że to będzie nadpisane i będą tylko 2 wyniki TO WIEM
teraz tak już Ci dokłądnie pokazuje jak to wyglada... plik piosenki.php $tab["Dupa jasia"] = "120"; $tab["Kult - do ani"] = "250"; $tab["Kult - o ani"] = "10"; teraz juz beda 3 elementy ![]() tyle w tym pliku plik index.php No to chyba dobrze się domyśliłem. Dołóż na początku i końcu pliku piosenki.php znaczniki <? i ?>. Jak ich nie dołożysz php nie zinterpretuje zawartości jako kod tylko jako kawałek zwykłego tekstu do wypisania. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat User Agent: telnet/1.0
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
No i fajnie dokładam <? ?> i dziła jak trzeba
TYLKO TO WŁASNIE NI MOŻE BYĆ TAK! plik piosenki.php jes plikiem do którego zapisuje kolejne rekordy $tab["kukiz - i piersi"] = "10"; $tab["pieśń kościelna - chwalcie łaki umajone"] = "10"; $tab["Dupa jasia"] = "120"; $tab["Kult - do ani"] = "250"; $tab["Kult - o ani"] = "10"; itd. kolejne rekordy od góry... i jesli na pocżtaku będzie <? to nie mam jak dodawać kolejnych $tab["dupa maryna"] = "666"; jak uzyłem fseek(); lub rewind(); to przesuwa mi znacznik <? o ileśtam b do przodu a $tab["dupa maryna"] = "666"; wstawia an poćztek wygla to tak $tab["dupa maryna"] = "666";---------------------------------------------------------<? $tab["Dupa jasia"] = "120"; $tab["Kult - do ani"] = "250"; $tab["Kult - o ani"] = "10"; ?> (--- kreseczki oznaczają ilość bajtów przesunięcia wskaźnika wewnętrznego lol ) no i nie mam jak zapisywać do tego pliku OJ BIEDNY JA BIEDNY.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje zserializować tą tablicę i zapisać do pliku, a po odczytaniu odserializować i wszystko będzie OK.
![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Cytat No i fajnie dokładam <? ?> i dziła jak trzeba
TYLKO TO WŁASNIE NI MOŻE BYĆ TAK! plik piosenki.php jes plikiem do którego zapisuje kolejne rekordy $tab["kukiz - i piersi"] = "10"; $tab["pieśń kościelna - chwalcie łaki umajone"] = "10"; $tab["Dupa jasia"] = "120"; $tab["Kult - do ani"] = "250"; $tab["Kult - o ani"] = "10"; No to spróbuj evala: [php:1:a57fad5778]<?php eval(fgets($fd)) ?>[/php:1:a57fad5778] dla linii które chcesz wczytać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:38 |