![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o podświetlenie wyników wyszukiwania google na wlasnej stronie.
Gdy w wynikach wyszukiwania klikniemy na Kopia, google otwiera kopie strony z podswietlonymi slowami ktore zostaly uzyte w wyszukiwaniu. Chce dokladnie cos takiego osiagnac na wlasnej stronie. Funkcje do podswietlania juz mam, tylko problem jest taki, ze kodowanie na stronach googla jest ustawione na UTF-8. Moja stronka korzysta z ISO-8859-2, polskie znaki uzyte w wyszukiwaniu za zakodowane przy pomocy UTF-8 i gdy chce je odkodowac uzywajac urldecode w swoich skryptach wszystko oczywiscie nie dziala. Odkodowanie oczywiscie dziala gdy zmienie u siebie kodowanie strony, ale nie chcialbym przekodowywac calej zawartosci. Chodzi mi więc o sposób odkodowania UTF-8 przy innym kodowaniu. Ponizej jest adres do wynikow wyszukiwania dla słów: "materiały sprzęt urządzenia" Chodzi o zilustrowaniu zakowania polskich znaków: na takie ciągi zamieniane sa polskie znaki ł : %C5%82 ę : %C4%99 ą : %C4%85 http://www.google.com/search?client=opera&...=utf-8&oe=utf-8 Wszelkie odpowiedzi prosze przekazac na f.kowal@wp.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim chcialbym Cie mimo wszystko namowic na zmiane kodowania Twojej strony na UTF8. Unikod staje sie (o ile juz nie jest) standardem. ISO to przeszlosc i nalezy jak najszybciej o nim zapomniec.
Jesli jednak nie masz czaszu, albo nie chcesz zmienic kodowania na swojej stronie sprobuj przeczytac Konwersja systemu kodowania znaków pomiędzy ISO-8859-2, Win-1250 i UTF8 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super, wszystko bangla.
I bede musial rozwazyc skorzystanie z nowego kodowania. Dziekuje za sugestie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:58 |