![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
// post usuniety
Ten post edytował phpion.com 6.06.2006, 09:52:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie siedzę aż tak bardzo w bazach danych by być ekspertem i ocenić Twoją strukturę, ale z tego co zauważam:
Tabela klienci: 1. Czemu tylko 20 znaków na nazwy miejscowości? Np. Grodzisk Wielkopolski już cały Ci się nie zmieści. To samo z nazwą ulicy (pewnie też udałoby się znaleźć przypadek, gdzie nazwa ulicy ma więcej niż 20 znaków). 2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo. Tabela stawki VAT: 1. Co jak nasi (rząd) wprowadza stawki np. 3,5%? Bedziesz musiał zmienić typ danych dla stawki. Jak na razie nie ma takiej potrzeby, ale chyba ze względów przyszłościowych lepiej dać typ decimal(5,2). Produkty: 1. Nazwa produktu - mało znaków. To tak z grubsza co rzuciło mi się w oczy. Dlaczego dostales 3,5? Może niedopełniłeś jakiś formalności o których tutaj nie wiemy? Może Twoja praca spadła na niższy stolik? ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam, że do miejscowości, należałoby (aczkolwiek nie trzeba) dodać pole z kodem pocztowym, ot tak dla rozróżnienia tych o takich samych nazwach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie siedzę w bazach na poważnie
![]() ![]() Ale jakby nie patrzeć baza wygląda ładnie i pomimo tej "usterki" dali Ci jakoś mało więc też radzę pogadać z prowadzącym. Pozdro -------------------- IT Pracownia Strony Joomla
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
mhs: Dlugosci pol to akurat wg mnie pierdolki ale dzieki za zwrocenie uwagi. Natomiast co do stawki VAT to moze ona byc takze BIGINT <lol2> nie no, wiem ze przesadzam.
LBO: takie pole jest ![]() jafet: no to akurat mozliwe - ale wyszedlem z zalozenia ze 1 klient mieszka w 1 miejscu ![]() Ale dzieki za odpowiedzi. Moze jeszcze ktos sie wypowie? Dodam jeszcze, ze pod wzgledem wielkosci (7 tabel) baza byla chyba nawet za duza ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miejscowosc powinny byc w osobnej tabeli, z ew. kodem pocztowym.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Nie zgodze sie poniewaz jedno miasto moze miec rozne kody pocztowe w zaleznosci od dzielnicy rozniace sie coprawda niewiele, no ale jednak.
PS: no ale co do miast to chyba racja... Ten post edytował phpion.com 4.06.2006, 10:09:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jedno miasto moze miec rozne kody pocztowe w zaleznosci od dzielnicy Zgadza sie -- za wczesnie dzisiaj wstalem ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo. SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Nie no ogolne zalozenie bylo takie ze calosc obsluguje 1 osoba, kazdego uzytkownika dodaje, poweidzmy, pani sekretarka. Bo gdyby to mial byc sklep internetowy to przydaloby sie jeszcze np. pole do klucza aktywujacego konto i inne duperele.
Czytajac wasze posty nie widze zadnych razacych bledow, ktore wplynelyby na tak, moim zdaniem, niska ocene... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe? Nie za bardzo wiem, co chcesz mi przekazać pisząc tego posta. Może jaśniej wytłumaczyć gdzie nieprezycyjnie wyraziłem się w cytowanych przez Ciebie słowach? @phpion.com - Porozmawiaj z wykładowcą, jeżeli uważasz, że dostałeś zbyt niską ocenę. Być może w jego ocenie zbyt mała liczba znaków na miejscowość w poważnym stopniu dyskwalifikuje bazę danych przez co otrzymałeś taką ocenę. Trudno nam oceniać sposób oceny Twojego projektu przez wykładowcę. Może porównaj swoją pracę z innymi osobami? Ten post edytował mhs 5.06.2006, 13:16:20 |
|
|
![]()
|
|
Sek w tym ze ta baze zrobilem dla kogos (za buziaka
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Hehe
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo wiem, co chcesz mi przekazać pisząc tego posta. Może jaśniej wytłumaczyć gdzie nieprezycyjnie wyraziłem się w cytowanych przez Ciebie słowach? Co? To było pytanie? Przeczytaj jeszcze raz dokładnie -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Dobra, widze ze juz nic nowego nie zostanie wniesione do postu wiec za kilka godzinek go usune
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:47 |