![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam mala, moze dosc dziwna prosba do uzytkownikow forum. Glownie tyczy sie to programistow poczatkujacych, ale i nie tylko. A moja skromna prosba jest taka aby kazdy kto pisuje na tym forum pisal -> klasa zamiast classa -> klasy zamiast classy -> itp, itp Mnie osobiscie kluje to oczach bardziej niz bledy ortograficzne ![]() Jesli komus sie to tez nie podoba niech sie dopisze pod tym apelem - moze warto choc w pewnym miejscach trzymac sie jakies okreslonej konwencji. Jesli kto zna inne takie rodzynki niech je dopisze ![]() Pozatym warto bylo by dopisac link do tego tematu tym ktorzy uzywaja tej zdziczalej lekko pisowni ![]() Pozdrawiam ![]() Ten post edytował NuLL 3.06.2006, 23:52:19 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpisuję się obiema rękami... chociaż sam się kilka razy złapałem na takiej pisowni
![]() Ten post edytował athabus 1.06.2006, 23:05:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
klasa pomysl
![]() jestem za |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zero jestes jakś dziwny .... to ze napisalem classa masz jakis problem. mosz kompleks czy co ? a reszta osob co tu sie podpisala to zwykle lizusy
Ten post edytował acztery 2.06.2006, 07:40:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
acztery: nie tylko ty pisales "classa" ( http://www.google.com/u/forumphppl?q=class...ch=forum.php.pl -- choc to nie wszystkie przypadki, SongoQ tez sie tam zalicza
![]() PS. is_null( 0 ) === FALSE ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@acztery nie zero, a NuLL - troche szacunku
nie "zwykle lizusy" a osoby które sie zgadzają z NuLL'em co do jego postulatu - troche szacunku. z racji ze ty masz jakies problemy z szacunkiem do userow na forum, jakos lubisz za to zarywac, no to zarywasz i teraz + moderacja postow Co do classa to jest trend by pisac na polskich forach po polsku, z czym i ja sie zgadzam. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
nie przeszkadzajcie ewoluować naszemu pięknemu językowi!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popieram hwao. Pozwólcie się rozwijać naszemu językowi. Bierzcie przykład z eMartino
![]() -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
hehe, faktycznie eMartino rozwija nasz język
![]() Ja napisalem ze popieram pisanie po polsku a samemu mi sie zdarza pisac: "zarobiles warna", "ale next time". Od dziś obiecuję poprawę ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
popieram. sama nazwa działu w manualu to "Klasy i objekty" a nie "Classy i Objecty"
![]() niektóre zwroty z angielskiego w pewnym stopniu się przyjęły też do naszego języka ale wszystkie pozostałe które mają odpowiedniki powinny być używane po polsku. każdemu może zdarzyć się napisać coś niepoprawnie i dziwnie tak jak i popełnić błąd ortograficzny ale trzeba starać się używać poprawnej polszczyzny. -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nikogo nie obrażam. ale czemu na mnie tak najechał tylko ja tak pisze nie przetłumaczyłęm tego na polski i na mnie najechal. i jeszcze mowi ze początkujacy programista. wku... mnie takie zachowanie a mu nikt nie zwróci uwagi i kto tu nie ma do kogo szacunku?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
niektóre zwroty z angielskiego w pewnym stopniu się przyjęły też do naszego języka ale wszystkie pozostałe które mają odpowiedniki powinny być używane po polsku. A ja sądzę, że nie w tym jest problem. Bo choć też lubię ktesty pisane ojczystą polszczyzną, nie przeszkadza mi w żadnych wypadku pojawiajace się nagle 'function', class, patern albo time. O ile nie jest to właśnie taki dziwolągi, jak te, o których wspomniał NuLL, czyli classy, functionsy i inne takie tego typu. W takiej sytuacji nie ma dwóch zdań - albo język angielski, albo polski. Wszelkie próby łączenia są z góry skazane na porażkę. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(acztery) nikogo nie obrażam. ale czemu na mnie tak najechał tylko ja tak pisze nie przetłumaczyłęm tego na polski i na mnie najechal. a teraz znajdź mi w wypowiedzi NuLLa gdzie na ciebie najechal: Cytat(NuLL) Witam, Mam mala, moze dosc dziwna prosba do uzytkownikow forum. Glownie tyczy sie to programistow poczatkujacych, ale i nie tylko. A moja skromna prosba jest taka aby kazdy kto pisuje na tym forum pisal -> klasa zamiast classa -> klasy zamiast classy -> itp, itp Mnie osobiscie kluje to oczach bardziej niz bledy ortograficzne Jesli komus sie to tez nie podoba niech sie dopisze pod tym apelem - moze warto choc w pewnym miejscach trzymac sie jakies okreslonej konwencji. Jesli kto zna inne takie rodzynki niech je dopisze Pozatym warto bylo by dopisac link do tego tematu tym ktorzy uzywaja tej zdziczalej lekko pisowni Pozdrawiam Nigdzie, ale to nigdzie nie widzę wzmianki w jego wypowiedzi, ze chodzi mu o CIebie. A nawet jakby napisal, ze to ty tak pisales, to i w tym tekscie nie ma zadnego "najechania" a jedynie apel. A ty osoby, ktore podpisaly sie pod tym apelem nazywasz "zwyklymi lizusami". A NuLLa nazywasz zerem, co dla mnie nie brzmi bynajmniej jak przyjazne przeinaczenie nicka -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja z reguły staram się nie używać zwrotów obcojęzycznych w moich programach, lecz niestety nie zawsze się to da. Np. gdy kożysta się z jakieś gotowej, angielskojęzycznej klasy np. "user" która ma metodę np. "create" lub "delete", to mi jakoś dziwnie pisać:
wole być konsekwentny i pisać:
Jednak, jeśli sam robię program od początku to staram się używać tylko i wyłącznie polskiego nazewnictwa i tym samym przyłączam się do apelu kolegi NuLLa. Co do acztery, to darujcie chłopakowi. On już wie, że przesadził i nie krzyczcie już więcej ![]() P.S. ostatnio programując przy mojej Ukochanej Dziewczynie, zostałem zapytany dalczego piszę po angielksu (chodziło o składnię if else ). W tym jest sporo racji ![]()
To by mogło być ciekawe ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jednak, jeśli sam robię program od początku to staram się używać tylko i wyłącznie polskiego nazewnictwa i tym samym przyłączam się do apelu kolegi NuLLa. TomASS tu raczej nie chodzilo oto jak piszesz w kodzie. No raczej nie wyobrazam sobie bys zamiast class, napisal klasa. Dostalbys parse errory ![]() Tu chodzilo o pisanie w postach na forum. zamiasta: "Zrobilem classe" nalezy pisac "Zrobilem klasę" spojrz na linka co rzucil bigZbig i na posta eMartino a bedziesz wiedzial o czym mowimy ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ależ drogi nosporze wiem o czym mowa i widziałem linka do postu eMartino
![]() Ja tylko poruszyłem bardzo zbliżony temat, jeśli już rozmawiamy o języku polskim ![]() Myślę, że jak ktoś stara się używać polskiego nazewnistwa w swocich porgramach, to na pewno na forum nie napisze "clasa". -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat i tym samym przyłączam się do apelu kolegi NuLLa. Jakbys uzyl zamiast "Przylączam" slowa "Rozszerzam" to by bylo co innego ![]() Ja w kodzie pisze po angielsku, czyli: delUser() zamiast usunUzytkownika() i nie uwazam tego za zly nawyk. Ale jak chcesz to pisz po polsku ![]() Cytat to na pewno na forum nie napisze "clasa". Napisze, bo nawet jak uzywasz polskiego w kodzie to i tak slowo kluczowe klasy musisz napisac class a nie klasa ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
takie wielkie halo, o nic
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to w takim razie zmienmy tez range developer na deweloper
![]() postow (w profilu) na notatek wersje lo-fi zmienmy na wersje do druku albo cos w tym stylu. stopka powinna tez byc po polsku wkoncu to serwis dla polakow... nie wiem jak wy ale w tym topicu (sorka w temacie) czuc haslo "POLSKA DLA POLAKOW".... ok koncze posta (sorka notatke) Ten post edytował GrayHat 2.06.2006, 16:09:01 -------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat POLSKA DLA POLAKOW ja bym powiedział inaczej...: Polskie forum, dla ludzi mówiących po polsku. a jak nie pasi, to proponuje utworzyć angielski dział... acztery: Po Twojej wypowiedzi na górze może tylko świadczyć, że jesteś początkujący.... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Grayhat - post sie normalnie wszedzie przyjelo - zwroc uwage ze ja mowie o slownictwie dotyczacym czysto naszej branzy jesli tak mozna powiedziec
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hiehie,
nie wiem jak wy ale w tym topicu (sorka w temacie) czuc haslo "POLSKA DLA POLAKOW".... ok koncze posta (sorka notatke) w takim kontekście jak to napisałeś, "sorka" może oznaczać tylko powszechnie stosowane w liceach/technikach zdrobniałe określenie "pani profesor" :)pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
P.S. ostatnio programując przy mojej Ukochanej Dziewczynie, zostałem zapytany dalczego piszę po angielksu (chodziło o składnię if else ). W tym jest sporo racji ![]()
To by mogło być ciekawe ![]() A o FFCodzie nie słyszałeś? ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I wez tu pisz kod w miedzynarodowym skladzie i kazdy jezyk narodowy jest akceptowany przez kompilator
![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
co do tego aby stosować polskie nazewnictwo zmiennych, nazw klas funkcji itp jeste stanowczo na nie. kod ma byc pisany tak aby zrozumiał go każdy kto go otwiera. myślisz ze japonczycy komentarze i nazwy klas zmiennych pisza po japonsku watpie. a angielski wiekszasc zna?
co to tego gdzie widze najazd na moja osobe to chyba logiczne ze temat powstal specjalnie dla mnie sam null moze to przyza |
|
|
![]()
|
|
Pomine milczeniem twoje dzieciece zachowanie
![]() Co do kodu osobiscie wole pisac kod po angielsku. Spotykalem sie w wielu srodowiskach z opinia ze dobrze napisany kod powinien sie ukladac w pseudojezyk ![]()
to tez mi sie niedobrze robi ![]() Ten post edytował NuLL 2.06.2006, 23:58:56 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie trawię takich zapożyczeń z języka ang. więc owszem podpisuje się pod tym co napisał kolega NuLL. Jeśli już mówimy o języku polskim to dobrze by było nazwę tematu
Cytat Pisowania slowa klasa zmienić ![]() Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
też zawsze pisze ang. Jakoś to lepiej wygląda
![]() @acztery: Zakładamy specjalny związek najazdu na "acztery". To ataku... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A NuLLa nazywasz zerem acztery, w Leszka M. sie bawisz? Cytat Kod <?php polacz_z_mysql(); jezeli($zmienna>$zmienna2){ } a jezeli($zmienna>$zmienna3){ } a jesli_nie{ } ?> to mi smierdzi Logo, nie moglbym spac po nocach... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Starczy juz tych prywatnych docinek.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Czy ten temat by wycieciu tych wszystkich bezwartosciowych postow moznaby podpiac tak aby kazdy pisal jednak to w miare normalnie jesli tak mozna powiedziec
![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:43 |