![]() |
![]() |
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hej mam date utworzenia rekordu. Zapisuję ją w bazie w formacie date("d/m/Y") . I chciałbym teraz mieć możliwość sprawdzania cz juz minelo 7 dni. Wiecie, jezeli data starsza o więcej niż 7 dni niż aktualna to niech nie wyswietla...
Moje pytanie jest takie: jak zrobić takie sprawdzenie? moge to robic na formacie date, czy muszę mieć to zapisane w formie time? Pozdrawiam i sorki za niefachowe słownictwo ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Aha...No wyglada fajnie. Chyba zrobie w ten sposob.
Wielkie dzieki!! Ps. ma ktos inny pomysl? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zastanawia mnie ten kawalek kodu.... No bo data z bazy wyglada np. tak 11/05/2006, więc jak zrobie tak jak mówisz to będzie np: if 18/05/2006>30/05/2006 to nie wyświetlaj. Pytania: Takie porównanie działa? Skąd wiadomo, że to data a nie jakis string ![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no dziala
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
a jednak chyba nie dziala.....
![]() |
|
|
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zauważyłem.... No ale to nie zmienia faktu, że nieto porównanie nie działa....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no bo niestety dat nie porównuje sie jako stringi. nie ten tok myslenia. daty porownuje sie jako liczby, czyli w postaci generowanej przez mktime. Teraz juz chyba wiesz jak zmodyfikowac skrypt
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 17.01.2006 Skąd: pionowe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niewiem jak w innych bazach ale w mysql jest cos takiego jak DATEDIFF
|
|
|
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja to czasem robie tak:
$today=date(Ymd); $date_7= date("Ymd",mktime(0,0,0,$m,$d+7,$y)); teraz $today bedzie mialo wartosc "20060530" a $date_7 - "20060606" Teraz porownuje jako stringi: if ("$today"<"$date_7") { blablabla } |
|
|
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Rozwiazanie goscia powyzej działa tak jak trzeba...
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
ja się jeszcze porprawie
sorki zawcześniejsze zamieszanie |
|
|
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzieki dzieki....
A wie ktoś może czy dałoby się to zrobić na poziomie zapytania SQL ![]() |
|
|
-Gość_Mikolaj_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Odpowiem sobie sam, jakby ktoś był ciekawy rozwiązania:
W tabeli jest kolumna dateadded typ DATE gdzie wstawiam date przy tworzeniu rekordu
Działa dobrze, tylko teraz musze wszystkie daty pozmieniać bo sie kaszana zrobiła ![]() Mam nadzieje ze sie kiedys komus przyda.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:30 |