![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak w temacie głowię się nad problemem przycinania tekstu z formatowaniem HTML (tekst z edytorów typu TinyMCE) do określonej ilości znaków z zachowaniem formatowania, i na razie nic sensownego nie wpada mi do głowy (a i google nic nie podpowiada ciekawego). Problem jest taki: mam jakiś dłuższy tekst z formatowaniem HTML. Dla uproszczenia i przykładu: ala ma kota I potrzebuję na stronie wyświetlić przykładowo 6 znaków z tego tekstu z zachowaniem formatowania czyli: ala ma Ma ktoś jakiś pomysł jak do tego podejść, albo może mnie nakierować na odpowiednią klasę/przykład ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok... Tidy już teraz używam do domknięcia brakujących tagów ale nadal nie wiem jak skrócić ciąg do zadanej długości według widocznych znaków. Zwykłe substr nie zwraca uwagi czy to jest tag czy nie i tnie jak leci. Kombinowałem trochę z substr i strip_tags ale to też raczej błędna droga... Jedyne co mi przychodzi do głowy to żmudna ręczna analiza stringa od początku aż do trafienia w odpowiedni "czysty" znak ale to jest od cholery obliczeń (i raczej sporo kodu).
Dlatego pytam się czy już ktoś tego nie robił tudzież gdzieś widział gotowe rozwiązanie aby nie wymyślać po raz kolejny koła... |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgodne z XHTML - wymaga tagow typu <br/>
Ten post edytował NuLL 20.05.2006, 12:17:04 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki... Nie jest to ideał (np. wymóg XHTML) ale za to podsunał mi własny pomysł którego szybka implementacja znajduje się poniżej:
Nie jest on idealny (wymaga Tidy), dokładnie sprawdzony (nie jestem pewien wszystkich warunków), ani nawet ładny (jeszcze nad nim myślę), czy porządnie skomentowany (powstawał na szybko). Ale wrzucam go tutaj do skomentowania (i być może podsunięcia innych ciekawych rozwiązań). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:44 |